22/06/2016

See2Do! stimuleert energierenovatie in Vlaanderen en Nederland

See2Do! is een project in het Interreg Vlaanderen-Nederland programma dat steun ontvangt uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling om via demonstratieprojecten en een energierenovatiebegeleidingstraject voor burgers en bedrijven, innovatieve technieken voor energierenovatie te tonen en het gebruik ervan te stimuleren.

Het principe dat gehanteerd wordt, is ‘Doen door Zien’. Door het energieverlies te tonen en innovatieve technieken in publieke gebouwen te demonstreren, en door burgers en bedrijven te ondersteunen, willen de partners in het project, burgers ertoe aanzetten om werk te maken van de energierenovatie van hun woning.

De ondersteuning bestaat uit collectieve en individuele begeleiding via een digitaal en/of fysiek loket, thermografische straat- en woningscans, energiecoaches, train-the-traineropleidingen, … . Burgers worden ook ondersteund bij de keuze van bedrijven waar ze willen mee werken. Dit gebeurt via het in Nederland succesvolle concept ‘ketenorganisatie’ waarbij een groep bedrijven wordt samengesteld op basis van een aantal voorwaarden. De Vlaamse partners onderzoeken op welke manier het concept ketenorganisatie succesvol in Vlaanderen kan toegepast worden.

In See2Do! werken 17 partners uit Vlaanderen en Nederland samen: het gaat om steden en gemeenten, provincies, intergemeentelijke samenwerkingsverbanden en kennisinstellingen. Het project startte op 1 mei 2016 en loopt nog tot 30 april 2019.

Naast EFRO-subsidies ontvangt WVI ook steun van de provincie West-Vlaanderen en de gemeenten Lo-Reninge, Kortemark en Oostkamp.