Archeologen vinden grafresten en Romeinse munt op bedrijvenzone Roeselaarsweg in Torhout
In Torhout hebben archeologen op een toekomstig bedrijventerrein van WVI grafresten en een Romeinse munt gevonden met de afbeelding van keizer Marcus Aurelius. WVI realiseert er in samenwerking met de stad Torhout een nieuw gemengd bedrijventerrein.
In het najaar van 2016 voerde Raakvlak een proefsleuvenonderzoek uit tussen de spoorweg en de Roeselaarseweg in Torhout in opdracht van WVI. Op basis van de waarnemingen tijdens het proefonderzoek, werd beslist om een deel van het terrein uit te graven.
Deze kleinschalige archeologische opgraving werd deze week uitgevoerd. De belangrijkste resultaten omvatten een klein grafveldje uit de Romeinse periode, bestaande uit vier zogenaamde “brandrestengraven”. Tot op het einde van de Romeinse periode was het in onze contreien gebruikelijk om overledenen op een brandstapel te cremeren, waarna de as en de resten van de brandstapel in een kuil gedeponeerd werden. Dergelijke graven waren ook voorzien van grafgiften die steeds in een kleine nis naast de eigenlijke grafkuilen werden geplaatst. Het betreft doorgaans aarden vaatwerk, met name kookpotten waarin voedsel werd meegegeven voor de dode tijdens zijn/haar reis na het hiernamaals, alsook offers voor de goden.
Voorlopig is er nog geen exacte datering gekend. De vondst van een Romeinse munt van keizer Marcus Aurelius (161-180), geslagen tussen december 167 en december 168, gevonden door metaaldetectorist Sammy Fraeyman, wijst in de richting van het Hoge Keizerrijk (2de-3de eeuw n.Chr), een periode van vrede en grote welvaart.
De vier graven behoorden wellicht tot dezelfde familie of gemeenschap die rondom het latere Torhout woonden. Sporen van bijhorende nederzettingen werden, althans op de terreinen van het toekomstige bedrijventerrein, niet gevonden. In het centrum van Torhout, alsook elders in Groot-Torhout zijn in het verleden ook al resten van Romeinse aanwezigheid teruggevonden. De Roeselaarseweg zou teruggaan op een Romeins wegtracé. Hoewel dit nog niet met zekerheid aangetoond kon worden, is de aanwezigheid van graven naast een baan een courant fenomeen in het Romeinse Rijk.
Het publieksmoment op de site, donderdagnamiddag 10/08, werd wegens de hevige regenval afgelast. De archeologen van Raakvlak wensen zich te excuseren tegenover allen die toch opgedaagd waren. In samenspraak met WVI, stad Torhout en de heemkundige kring wordt momenteel gezocht naar een ander publieksmoment. In het najaar zal Raakvlak de resultaten van de opgraving voorstellen tijdens een lezing voor het grote publiek.
Tags
Blijf op de hoogte
van toekomstige projecten
Wil je als eerste geïnformeerd worden bij een nieuw project in jouw
gemeente of regio. Schrijf je in op onze wachtlijst!