18/11/2015

Archeologen vinden sporen uit Romeinse tijd op toekomstige bedrijven- en dienstenzone in Wielsbeke

Langs de Expresweg in Wielsbeke ontwikkelt WVI in samenwerking met de gemeente de bedrijven- en dienstenzone Lobeek. Voorafgaand aan de daadwerkelijke ontwikkeling van het terrein wordt er op voorschrift van het Agentschap Onroerend Erfgoed van de Vlaamse overheid een archeologisch onderzoek uitgevoerd. Hoewel het onderzoek nog lopende is, kan nu al geconcludeerd worden dat het gebied erg belangrijk was voor onze voorouders.

In het voorjaar vond er een eerste onderzoek plaats in het gebied langs de Lobeekstraat. Daarbij werd een eeuwenoud grafveld ontdekt. Het betrof een zeer bijzondere vondst die een compleet nieuw licht wierp op de geschiedenis van Wielsbeke en omgeving. Nu vindt er een tweede onderzoek plaats in het westelijke deel van het gebied, onder het voormalige voetbalterrein langs de De Maurissensstraat. Het onderzoek wordt in opdracht van WVI uitgevoerd door de firma Ruben Willaert BVBA uit Damme.

Bij dit onderzoek komen er opnieuw sporen van het reeds genoemde grafveld aan het licht. Daarnaast ontdekten de archeologen ook restanten van funderingen van gebouwen die dateren uit de Romeinse tijd. Bijzonder is vooral het grote aantal paalkuilen, dat er volgens de archeologen op duidt dat het volk generaties lang op deze locatie verbleven heeft. Tastbare vondsten, zoals kruiken of potten, werden er gedurende dit onderzoek nog niet aangetroffen. Tijdens het eerdere onderzoek werd er echter wel aardewerk gevonden. Deze vondsten waren voornamelijk afkomstig uit Noord-Frankrijk, wat er volgens de archeologen op wijst dat de bewoners van het gebied handel dreven met mensen uit andere contreien. 

Na de afronding van het archeologisch onderzoek zal WVI het terrein ontwikkelen als bedrijven- en dienstenzone. Geïnteresseerde bedrijven kunnen reeds contact opnemen met het infoloket van WVI via infoloket [at] wvi.be (infoloket[at]wvi[dot]be) of op 050 36 71 71.

e-zine

Blijf op de hoogte
van toekomstige projecten

Wil je als eerste geïnformeerd worden bij een nieuw project in jouw

gemeente of regio. Schrijf je in op onze wachtlijst!