Eerste spadesteek ontmantelingshal AeroCircular®
Vandaag werd de eerste spadesteek gegeven voor de aanleg van de betonnen verharding waarop een duurzame ontmantelingshal komt van het bedrijf Aerocircular®. In deze SFS hall zal Aerocircular® jaarlijks tot 25 vliegtuigen ontmantelen. Elke ontmanteling bespaart tot 600 ton CO2. Op termijn zorgt het bedrijf voor een bijkomende directe tewerkstelling van 35 mensen in Oostende.
‘Jaarlijks willen we 25 end of life vliegtuigen op duurzame wijze gaan ontmantelen’
In aanwezigheid van Vlaams Minister van Mobiliteit Ben Weyts, Burgemeester Bart Tommelein en Schepen voor Ondernemen Charlotte Verkeyn werd vandaag de eerste spadesteek gegeven voor de realisatie van een duurzame SFS hall, waarbij SFS staat voor steel-fabric-structural. ‘Het betreft een hall van 4.500 m² oppervlakte en 17 meter nokhoogte. De SFS hall is een duurzaam gebouwtype dat vaak wordt gebruikt op luchthavens, denk maar aan de de-icing installatie op JFK Airport’, verduidelijkt Koen Staut, CEO van Aerocircular®. De investering in het gebouw in Oostende bedraagt 4,5 miljoen euro.
Prefinanciering WVI
Deze SFS hall is verankerd in een speciaal daartoe voorziene betonnen verharding. De aanleg van deze betonnen verharding is geprefinancierd door de WVI voor een bedrag van ca. 2,2 miljoen euro. ‘Hierdoor kan het bedrijf haar duurzame SFS-hall en bijhorende bureaus zo snel mogelijk realiseren op het bedrijvenpark van de Oostendse luchthaven. Deze prefinanciering zal in de erfpachtvergoeding verrekend worden’, verduidelijkt Algemeen Directeur Geert Sanders van de WVI.
Voor het totale project wordt een perceel van ca 1,2 ha in erfpacht gegeven aan de LOM Oostende-Brugge, die de luchthaveninfrastructuur beheert. De LOM stelt op haar beurt de nodige ruimte ter beschikking aan Aerocircular®. ‘Wij geloven in dit project als voortrekker van de circulaire economie en zetten er graag onze schouders onder. Dankzij deze gebundelde krachten krijgt Aerocircular® maximaal kansen om zich volop te ontplooien’, vervolgt Sanders.
Herbestemming tot laatste schroefje
Zodra het gebouw voltooid is, zal Aerocircular® op deze locatie - als dienstverlener - passagiersvliegtuigen gaan ontmantelen. ‘We focussen met Aerocircular® op economische ‘end-of-life’ vliegtuigen’, verduidelijkt CEO Staut. ‘Dat zijn vliegtuigen van 15 tot 20 jaar oud die vandaag nog passagiers vervoeren. Het zijn dus geen wrakken noch schroot. De ontmanteling gebeurt binnen, dus niet in open lucht, en gebruik makend van de meest geavanceerde technieken.’
‘Na een grondige studie van de markt en de reeds operationele actoren in de end-of-life, hebben we onze focus gelegd op de oplossingen voor de restmaterialen. Zo voerden we verregaand onderzoek naar nieuwe bestemmingen van onder andere het aluminium van de vliegtuigromp, de interieurpanelen, enzovoort. Onze R&D-afdeling, het Industrial Circularity Lab, speelt hierin een voorname rol. We werken nauw samen met universiteiten en kennisinstellingen in heel Europa’, vervolgt de CEO van Aerocircular®.
Talrijke waardevolle partners hebben zich inmiddels al bereid gevonden om met het Oostendse bedrijf samen te werken zoals Lufthansa Technik Brussels en Hilti.
De vliegtuigen zullen tot het laatste schroefje worden herbestemd. Ofwel als reserve-onderdeel in de luchtvaart, nieuwe toepassing van een bestaand onderdeel of als secundaire grondstof. ‘Door onze aanpak realiseren we niet enkel het circulaire gedachtengoed, maar creëren we tevens een economische meerwaarde op de componenten en materialen die enkele malen hoger ligt dan de schrootwaarde. Het was overigens bijzonder pijnlijk om te zien dat de hoogwaardige aluminiumlegeringen, tot op heden slechts werden gerecycleerd (gedowncycled) en een nieuw leven kregen als drankblikje’. Elke ontmanteling met Aerocircular® bespaart trouwens tot 600 ton CO2.
‘Er zijn duidelijk nog veel groeimogelijkheden in en rond onze Vlaamse luchthavens, zéker met innovatieve technieken’, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts. ‘Aerocircular® pakt het innovatief aan. Je zou hen kunnen vergelijken met de indianen, die volgens de verhalen élk deel van de buffel gebruiken. Aerocircular® zal ook élk deel van een vliegtuig hergebruiken, tot het laatste schroefje’, aldus minister Weyts.
Directe tewerkstelling van 35 extra mensen
Aerocircular® zal, na voltooiing van de opstartfase, kunnen doorgroeien naar 25 ontmantelingen van “narrowbody” vliegtuigen (type Boeing 737 en Airbus A320) per jaar in Oostende. ‘Er is zelfs de optie om ook dit aantal nog te verdubbelen’, stelt Staut.
‘Vandaag zijn er zo’n 16 mensen, al dan niet full time, tewerkgesteld bij voornamelijk de R&D-afdeling van het bedrijf. Zodra de SFS hall operationeel wordt in Oostende zal het personeelsbestand groeien richting 35 directe werknemers. Aangezien Aerocircular® een beroep zal doen op diverse partners, is ook de indirecte tewerkstelling niet onbelangrijk. Dus dit is zeker een aanwinst voor Oostende’, stelt Schepen van Ondernemen Charlotte Verkeyn.
Bewuste keuze voor Oostende
Het bedrijf kreeg al meermaals de vraag waarom ze niet voor Oost-Europa opteerden als locatie, aangezien mankracht schijnbaar de belangrijkste investering is. Maar Oostende kon heel wat troeven voorleggen.
‘Het is een grote eer dat Aerocircular® Oostende heeft gekozen voor zijn Europese vestiging. Onze stad biedt hen de ideale locatie, met de luchthaven Oostende-Brugge en de aanwezigheid van het Vlaams Luchtvaart Opleidingscentrum (VLOC). Ook hun partners zoals de Universiteiten van Gent, Antwerpen en Leuven zijn dichtbij’, zegt burgemeester Bart Tommelein. ‘Aerocircular® bewijst dat economie en duurzaamheid hand in hand kunnen gaan. Er komen jobs bij in Oostende, hoogwaardige materialen worden gerecycleerd én we besparen honderden tonnen CO2’, aldus de Oostendse burgemeester.
‘Uiteraard hadden we een luchthaven en een landingsbaan nodig. Maar ook de medewerking en de positieve dynamiek van Stadsbestuur en Economisch Huis betekenen voor ons een meerwaarde. De goede samenwerking met de WVI, de luchthavenexploitant en de LOM deden de rest’, aldus Koen Staut.
‘De LOM Oostende-Brugge is verheugd dat Aerocircular® binnenkort haar activiteit zal opstarten. De LOM ondersteunt ten volle de verdere ontwikkeling van de Luchthaven Oostende-Brugge en heeft daarom de nodige inspanningen geleverd om dit project mogelijk te maken’, zegt voorzitter Peter Caset van LOM Oostende-Brugge.
‘Sinds juni 2014 praten wij met Koen Staut over de landing van de circulaire economie op de luchthaven van Oostende-Brugge. Nu is het eindelijk zover. Aerocircular® brengt dit project
naar onze luchthaven, maar ook de Haven van Oostende zal een zeer belangrijke rol spelen in dit nieuwe project. Jobs en activiteiten zullen gecreëerd worden ten goede van onze lokale economie en de rol van een luchthaven als economische motor wordt hierbij nogmaals benadrukt. Als men zegt vliegtuigen op een professionele manier ontmantelen, zegt men ook vliegtuigen herstellen en onderhouden. Allemaal toegevoegde waarden die onze luchthaven op termijn ten goede zullen komen’, vindt Marcel Buelens, CEO van Luchthaven Oostende-Brugge.
Naast Oostende is het bedrijf overigens -quasi simultaan- een gebouw aan het voltooien in Arizona en in het Midden Oosten. ‘Dit om op de diverse continenten onze diensten te kunnen aanbieden. Nu de werken zijn aangevat en met Lufthansa Group als launching customer ziet de toekomst er bijzonder goed uit voor onze Oostende-plant. In tussentijd, totdat we operationeel kunnen zijn, voeren we opdrachten uit op locatie. Zo was er ons project rond de laatste Fokker 50 op luchthaven Antwerpen en op 4 februari starten we met de ontmanteling van een Airbus A340 op luchthaven van Frankfurt. Nog 3 andere projecten zullen worden voltooid tegen de oplevering van ons gebouw in de zomer van 2019’, besluit Staut.
https://www.focus-wtv.be/nieuws/uniek-bedrijf-voor-ontmanteling-vliegtuigen-oostende
Tags
Blijf op de hoogte
van toekomstige projecten
Wil je als eerste geïnformeerd worden bij een nieuw project in jouw
gemeente of regio. Schrijf je in op onze wachtlijst!