14/03/2011

Herwaardering waardevolle begraafplaatsen in de Westhoek

Wvi financierde een onderzoek naar de  herwaardering van drie waardevolle kerkhoven in de Westhoek: Lo, Reninge en Gijverinkhove (Alveringem).

De drie begraafplaatsen zijn nog zeer pittoresk en bevatten karakteristieke graven, graftekens en groenstructuren. Gedurende de jaren ging hun uitzicht en inrichting er echter langzaam op achteruit. Een onoverzichtelijke indeling, het verdwijnen van groen en de ermee gepaard gaande verstening, de moeilijke begaanbaarheid voor ouderen en rolstoelgebruikers, en plaatsgebrek vroegen een nieuwe inrichting van de kerkhoven. Regelgeving zoals het decreet op de begraafplaatsen met richtlijnen op vlak van inventarisatie van lokaal historisch erfgoed en inrichting van begraafplaatsen (urnenkelders,...) en op vlak van  (pesticidenvrij) groenbeheer stimuleren dan weer om ook op dit vlak inspanningen te doen.

Met een opdracht in twee delen rond de herwaardering van deze drie kerkhoven willen wvi en de gemeenten Lo-Reninge en Alveringem op beide noden inspelen. De toekomstige herinrichting van de kerkhoven dient te gebeuren met respect voor het aanwezige erfgoed, dat tot op de dag van vandaag nog niet geïnventariseerd werd.  Daarom stelde wvi de in deze problematiek ervaren historica Anne-Mie Havermans aan om het lokale erfgoed op de drie kerkhoven te inventariseren. Deze inventaris van graven en graftekens zal als basis dienen voor het ontwerp tot herinrichting en heropwaardering van de kerkhoven. Dit vormt het tweede luik van de opdracht in de deskundige handen van landschapsontwerper Andy Malengier die reeds in het verleden ervaring opdeed met het ontwerpen en herinrichten van begraafplaatsen in de Westhoek. 

e-zine

Blijf op de hoogte
van toekomstige projecten

Wil je als eerste geïnformeerd worden bij een nieuw project in jouw

gemeente of regio. Schrijf je in op onze wachtlijst!