22/05/2014

Opendeurdag opgraving industriezone Ieper op zaterdag 24 mei

In opdracht van wvi is sinds mei de opgraving op het toekomstig bedrijventerrein terug opgestart. Wvi plant op de terreinen tussen de Kleine Poezelstraat en de Sint-Krispijnstraat een 9 ha tellende uitbreiding van het bestaande industrieterrein. Momenteel wordt zowel de tweede als derde Britse linie uit de Eerste Wereldoorlog onderzocht. De opgraving levert gaaf bewaarde loopgraven en schuilplaatsen op. Op zaterdagnamiddag 24 mei organiseert Archeo7 op de archeologische opgraving een opendeur.

In 2011 werden proefsleuven getrokken op een terrein van 9 ha langs de Pilkemseweg in Ieper. Nadien werd ca. 2 ha afgebakend voor verder onderzoek met als doel sporen uit de Eerste Wereldoorlog en de Romeinse periode op te graven. Na een eerste fase in september 2013, werd het onderzoek na de natte winterperiode in mei 2014 terug opgestart. Momenteel ligt de focus op de archeologische sporen uit de Eerste Wereldoorlog.

Na de eerste gasaanvallen, gekend als de Tweede slag bij Ieper in april-mei 1915, kwam het front stil te liggen op zo'n 500m van het projectgebied. Tot 1917 zullen de Britten deze zone verder uitbouwen met een tweede en derde loopgravenlinie, verbonden met de nodige verbindingsloopgraven. De bewaringstoestand van de loopgraven is zeer goed. De typische A-frames, de loopplanken, de golfplaten en het vondstenmateriaal tonen ons een beeld van de uitgebouwde loopgraaf en hoe de soldaten dit deel van het front hebben ingericht.

Wie het loopgravenstelsel ter plaatse wil bezichtigen, kan op zaterdagmiddag 24 mei de site bezoeken. Tussen 14u en 17u wordt ieder uur gestart met een rondleiding op de site. Start van de rondleiding is voorzien in de Sint-Krispijnstraat.

Praktisch:

Locatie:  Crispijnstraat, Ieper

24 mei 2014 
Start rondleiding om 14u, 15u en 16u

Meer informatie: archeologie [at] co7.be (archeologie[at]co7[dot]be) 

Voor meer informatie over het bedrijventerrein kan u steeds contact opnemen met het infoloket van wvi T 050 36 71 71 -  infoloket [at] wvi.be

 

e-zine

Blijf op de hoogte
van toekomstige projecten

Wil je als eerste geïnformeerd worden bij een nieuw project in jouw

gemeente of regio. Schrijf je in op onze wachtlijst!