07/02/2011

Visie multifunctioneel gebruik van het jaagpad langs kanaal Roeselare-Leie afgerond

In opdracht van de provincie West-Vlaanderen is in 2010, door wvi, samen met de externe bureaus Fris in het Landschap en Basta, gewerkt aan een visie omtrent het multifunctioneel gebruik van het jaagpad langsheen het kanaal Roeselare-Leie. 

Langsheen het kanaal zijn immers een aantal ontwikkelingen aan de gang die diverse eisen leggen op het jaagpad.
Enerzijds is er het grote belang van verdere economische ontwikkeling langs waterwegen. Zo kan transport via de waterweg voor een belangrijk mobiliteitsvoordeel zorgen,  het is in vele gevallen ook milieuvriendelijker dan wegtransport en nieuwe bedrijven zorgen ook voor  meer werkgelegenheid in de regio.
Anderzijds is er het belang van het jaagpad als functioneel en recreatief fietspad. Het jaagpad wordt vandaag door heel wat fietsers gebruikt om zich op een veilige, snelle en aangename manier naar hun werk, school of andere bestemming te verplaatsen.

De opdracht bestond uit het zoeken naar oplossingen om de verschillende claims op het jaagpad met elkaar te verzoenen.
Er werd gewerkt rond 3 grote soorten knelpunten: continuïteit, connectiviteit en kwaliteit.
Vertrekkende vanuit het globaal dubbelconcept, ‘een continu fietstracé langs het kanaal' en ‘beeldkwaliteit voor een hoogwaardig landschap', zijn voor 5 sites - Roeselare Schaapsbrugge, Izegem Sasbrug, Izegem Emelgem (VTI), Ingelmunster en Wielsbeke - inrichtingsschetsen opgemaakt van hoe beide functies; fietsen en economie, met elkaar kunnen worden verzoend.

Tags

e-zine

Blijf op de hoogte
van toekomstige projecten

Wil je als eerste geïnformeerd worden bij een nieuw project in jouw

gemeente of regio. Schrijf je in op onze wachtlijst!