Vernieuwende WVI wil smart regio's ondersteunen
Ingelmunster - 2017 belooft alvast een boeiend jaar te worden voor WVI. Na de voorzitterswissel in januari, steekt ook de algemene vergadering in een nieuw kleedje. Tijdens het statutaire luik werden het jaarverslag en de financiële resultaten van 2016 goedgekeurd, maar WVI wil haar 54 lokale besturen ook inspireren met nieuwe trends en uitdagingen. Het spraakmakend ontmoetingsmoment, WVI BOOST, focust tijdens deze eerste editie op het thema ‘Smart Cities’. Of hoe technologie onze steden en gemeenten leefbaar houdt en slimmer maakt.
Kersvers voorzitter Kris Declercq, burgemeester van Roeselare, is vastbesloten om op hetzelfde elan verder te gaan. Continuïteit en innovatie vormen daarbij sleutelwoorden. Keynotespreker Pieter Ballon, Professor Communicatiewetenschappen - VUB & directeur Living Labs – imec, voegt de daad bij het woord tijdens WVI BOOST. Hij inspireerde de aanwezigen met een boeiende lezing rond de kansen, maar ook de valkuilen van een slimme stad. Jan Bussels, General Manager Citie, vertelde in de praktijk hoe sensordata, het koppelen van gegevens en nieuwe technologie onze gemeenten nu kunnen helpen om bestaande problemen het hoofd te bieden.
WVI in een notendop
Het is en blijft de missie van WVI om haar lokale besturen maximaal te ondersteunen bij de uitvoering van hun taken ter bevordering van de woon-, werk- en leefomgeving. Zo investeren we in het ontwikkelen van woon- en bedrijfsvastgoed ten voordele van onze gemeenten-vennoten en genieten we heel wat erkenning als kwaliteitsvol studie- en adviesbureau.
Op de markt van de bedrijventerreinen zijn we toonaangevend in West-Vlaanderen en nemen we onze voorbeeldfunctie ter harte als realisator en beheerder van duurzame, energievriendelijke en betaalbare bedrijventerreinen van de toekomst. De vraag naar ruimte voor bedrijven blijft groeien. In 2016 werd over de verschillende stadia van ontwikkeling gewerkt aan de realisatie van 727 ha bedrijfsgrond verspreid over 53 bedrijventerreinen met belangrijke realisaties in Beernem, Wingene, Roeselare en Ruiselede. WVI kocht in 2016 opnieuw 36 ha grond aan en verkocht 42 ha aan 133 bedrijven op 37 bedrijventerreinen. Dankzij de realisatie van bestemde gebieden realiseerde WVI een 40% hogere gronduitgave dan in 2015.
Voor wonen kon in 2016 een vergelijkbare oppervlakte grond verworven worden als vorig jaar 5,83 ha. Goed voor 4 nieuwe projecten in Ichtegem, Poperinge, Oudenburg en Heuvelland. Op de woonmarkt verkocht WVI 71 loten (4,53 ha) bouwgrond in 19 projecten. Een stijging in vergelijking met het voorgaande jaar. Daarenboven werd ook 25 appartementen verkocht in het project Heulebrug - Knokke-Heist en 28 woonentiteiten aan sociale huisvestingsmaatschappijen. WVI realiseert steeds compactere en energiezuinige woonprojecten op bouwkavels van 250 tot 450 m². Een gezonde mix van betaalbare bouwkavels en sociale koop- en huurwoningen blijven hierbij belangrijke uitgangspunten.
Als kenniscentrum leefomgeving levert WVI studie en advies op maat van de gemeente voor de werkvelden ruimtelijke ordening, mobiliteit, milieu, natuur, klimaat en energie. We beschikken over de nodige accurate kennis en expertise inzake subsidies die gemeenten binnen deze werkvelden van zowel Vlaanderen als Europa kunnen krijgen. Een sterke troef is dat opdrachten door onze gemeenten voortaan zonder toepassing van de wetgeving op overheidsopdrachten rechtstreeks aan WVI kunnen worden toegekend. WVI voldoet immers aan de in-house voorwaarden van Europa.
Krachtlijnen
WVI werkt met een projectbureau in elk van de drie regio’s: Westhoek, Roeselare-Tielt en Oostende-Brugge. De opdracht bestaat hoofdzakelijk uit de rol van gangmaker bij vernieuwende opdrachten waaraan binnen het huidige takenpakket van WVI te weinig aandacht wordt besteed. Ze nemen tevens de taak van aanspreekpunt en relatiebeheerder voor WVI in de regio waar. Het ‘intergemeentelijk’ delen van personeel zit in de lift. Nieuwe mogelijkheden worden in kaart gebracht, onder meer op het vlak van informatieveiligheid, ICT, preventie en handhaving. Via WVI willen lokale besturen deze personeelsleden kostendelend tewerkstellen voor hun gemeente.
Ook de samenwerking tussen gemeenten is momenteel volop in beweging. WVI volgt deze evolutie van nabij op en wil samenwerkingsinitiatieven vanuit de gemeenten ondersteunen, faciliteren alsook zelf deelnemen zoals bij de regionale dienstverlenende verenigingen (Westhoek en Midwest) die binnenkort opgericht worden.
De Vlaamse regering heeft in 2016 ook het decreet intergemeentelijke samenwerking gewijzigd met als belangrijkste aandachtspunten voor WVI de versoepeling van de doelstellingen alsook de uittrede van de provincies tegen uiterlijk 2018. WVI heeft haar statutaire doelstellingen ondertussen verruimd en tevens accurater en actueler omschreven.
Het blijven dus boeiende bestuurlijke uitdagingen voor onze vennoten en voor WVI, maar het was bovenal een topjaar qua omzet in alle werkvelden.
Jaarverslag 2016
Het volledig jaarverslag kan u nalezen op onze website en behandelt de belangrijkste werkvelden en inhoudelijke thema’s waarin WVI actief is en welke resultaten hierbinnen gerealiseerd werden: ruimtelijke ordening, mobiliteit, milieu, natuur, klimaat en energie, wonen, ondernemen, gebiedsontwikkeling, aankooponderhandelingen, GIS, grensoverschrijdende samenwerking, Europese en internationale samenwerking en specifieke regionale initiatieven.
Tags
Blijf op de hoogte
van toekomstige projecten
Wil je als eerste geïnformeerd worden bij een nieuw project in jouw
gemeente of regio. Schrijf je in op onze wachtlijst!