28/05/2015

Algemene vergadering keurt jaarverslag 2014 goed

 

Op 28 mei werd in Veurne tijdens de jaarlijkse algemene vergadering het jaarverslag 2014 voorgesteld. In dit nummer vatten we de belangrijkste feiten, trends en evoluties voor u samen. Het volledige jaarverslag kunt u hier nalezen en downloaden.

WVI linkt gemeentes
WVI vierde afgelopen jaar het 50-jarige bestaan, in aanloop naar deze verjaardag is er een nieuwe huisstijl en website ontwikkeld. Een nieuw logo met als baseline: ‘WVI linkt gemeentes’. Met deze woorden worden de doelstelling en de missie van WVI in feite perfect samengevat. WVI wil de lijn zijn die gemeentes linkt, die gemeenten samenbrengt om zo tot mooie realisaties te komen. Samen sterker, samen meer waard, samen en toch apart, want WVI helpt mee gemeentelijke of regionale beleidsdoelstellingen te realiseren. De nieuwe strategische visie waarbij WVI zich verder profileert als verlengstuk van de lokale besturen, ook bij de ontwikkeling van hun streek, en als stimulator van intergemeentelijke samenwerking, kreeg in 2014 verder gestalte. De opstart van een projectbureau in elke regio (Oostende-Brugge, Roeselare-Tielt en Westhoek) zijn hiervan het resultaat. Een projectbureau is de gangmaker bij operationele en uitvoerende projecten, vooral bij vernieuwende opdrachten en is het aanspreekpunt en relatiebeheerder in de regio.
Als gemeenten een opdracht willen toewijzen aan WVI, dan kunnen ze dat voortaan doen volgens de in-house regeling. In 2014 werd het nodige onderzoek gedaan en zijn de mogelijkheden van  deze ‘inhouse’ voorbereid.

De negatieve financiële impact van vennootschapsbelasting voor WVI en haar vennoten krijgt de broodnodige aandacht en wordt intensief opgevolgd.

WVI heeft zich het afgelopen jaar verder geprofileerd als sterke projectontwikkelaar voor kwaliteitsvolle en duurzame bedrijventerreinen en woonprojecten. Daarnaast doen de gemeenten nog steeds vaak een beroep op WVI als studiebureau en advies- en kenniscentrum voor taken die worden opgelegd in het kader van regelgeving rond milieu- en ruimtegebonden materies.

Dit blijkt uit de voorstelling van het jaarverslag  2014 naar aanleiding van de jaarlijkse algemene vergadering  op 28 mei Veurne.

Kwaliteitsvol studie- en adviesbureau
WVI geeft vooral eerstelijnsadvies  aan de gemeenten op het vlak van ruimtelijke ordening, mobiliteit, milieu, natuur, klimaat en energie.  WVI blijft zich in deze materie profileren als een kwaliteitsvol studie- en adviesbureau.

Daarnaast ondersteunt WVI de gemeenten steeds meer bij gespecialiseerde taken die voortvloeien uit de wijzigende regelgeving rond ruimte- en milieugebonden materies. In de praktijk stelt WVI haar expertise ter beschikking door de stedenbouwkundige ambtenaar van de gemeente bij te staan of zelfs te vervangen, of een milieuambtenaar  op locatie te plaatsen. WVI begeleidt de gemeenten ook in het verhaal van het Geografische Informatiesysteem (GIS) en treedt hier op als coördinator. De opgebouwde knowhow waarover WVI beschikt, wordt ten dienste gesteld van de gemeenten.
Het gemeentelijke ruimtelijk structuurplan (GRS) vormt  de basis voor een gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan. We werkten aan 97 gemeentelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen (GRUPS) waarvan er in 2014 18 goedgekeurd zijn.  Er zijn  35 verkavelingsplannen en stedelijke woonprojecten opgemaakt.

Ondersteuning bij uitbouw klimaatbeleid
Op 1 december 2014 hebben 62 West-Vlaamse gemeenten samen met de Provincie West-Vlaanderen en WVI een verklaring ondertekend waarin ze zich engageren voor een lokaal klimaatbeleid. De gemeenten verbinden zich ertoe om acties op te zetten om klimaatverandering tegen te gaan en de gevolgen ervan te milderen, zowel in hun eigen werking als in samenwerking met hun diverse doelgroepen en andere partners – burgers, bedrijven, verenigingen, sociale partners, distributienetbeheerders enz. Van onze kant engageren we ons om voortaan sterker in te zetten op de ondersteuning aan de gemeenten.

Sedert 1 mei 2011 verleent WVI, als erkende Lokale Entiteit voor de Vlaamse Energielening (voormalige FRGE), goedkope groene leningen aan particulieren. In 2014 werden er 288 dossiers goedgekeurd voor een bedrag van 2 miljoen euro. Een nieuwe condensatieketel, een betere dakisolatie,.. kunnen heel wat besparingen opleveren voor de energiefactuur. WVI kan zelf een thermografische scan uitvoeren bij woningen van burgers die zo’n  lening aangaan.

WVI is een van de partners in een project van de stad Roeselare voor duurzame woningrenovatie. Het doel: aantonen dat betaalbaar renoveren haalbaar is en een concept ontwikkelen dat op ruime schaal kan worden toegepast. WVI zorgt voor de energiedoorlichting.

Voortrekkersrol op het vlak van duurzame projecten en nieuwe woonvormen
Dat WVI een voortrekkersrol speelt op het vlak van duurzame projecten en nieuwe woonvormen, bewijzen  het project Steenbakker in Gistel met veel aandacht voor groen en water, een sociale mix en betaalbaarheid en het project Goed Ter Ooigem in Pittem. In de duurzame stadsuitbreiding De Vloei in Ieper zijn de infrastructuurwerken in 2014 van start gegaan. Voor het project Schaerdeke in Lo-Reninge werd geopteerd om de uitbreiding niet zomaar tegen het bestaande centrum aan te plakken. De verkaveling omvat een mix van sociale huur- en koopwoningen (16) te realiseren door IJzer en Zee, 11 loten die een architecturale eenheid zullen vormen en die door een privé-partner gecommercialiseerd worden en 20 kavels waar kopers van WVI een eigen compacte woning kunnen realiseren. Voor het project De Langhe Thuyn in Blankenberge is de procedure voor de goedkeuring van het ruimtelijk uitvoeringsplan verdergezet; intussen werden de modaliteiten van de verkaveling zelf verder doorgesproken met het stadsbestuur. Ook in Staden (De Twee Hofsteden) is een ruimtelijk uitvoeringsplan opgestart om hoger ambitieniveau na te streven op de vlak van duurzaamheid.

Op een 12-tal locaties werd overgegaan tot de verwerving van in totaal 5,5 ha (in 2013 5 ha). Aan- en verkoop hielden zich in evenwicht, waardoor de voorraad aan realiseerbare terreinen stagneert op ongeveer 147 ha.
In 2014 verkochten we 124 kavels in 23 verkavelingsprojecten, 10% meer dan in 2013. Met 124 verkochte kavels, zit de trend sedert de crisis van 2008 opnieuw in stijgende lijn. Aan sociale bouwmaatschappijen werd grond verkocht voor 29 woonentiteiten wat meteen de sociale mix ten goede komt.
De vraag naar betaalbare kavels blijft groot, maar de kopers twijfelen toch langer en de banken eisen meer eigen inbreng bij het toestaan van leningen. De voorraad aan uitgeruste kavels bedroeg ongeveer 155 ha.

Het spreidingspatroon is aan het verschuiven naar een concentratie- en verdichtingspatroon. Daarom blijft WVI inzetten op verlaten bedrijfsruimten en op kernversterking. 
Gemeentebesturen en OCMW's begeleiden bij hun bouwprojecten voor bejaarden, alleenstaanden en kleine gezinnen blijft succesvol. Een 40 woningen zijn in realisatie.

Grondverkoop dankzij een beschikbare voorraad aan uitgeruste bedrijventerreinen
In 2014 werd er dankzij de realisatie van de bestemde gebieden opnieuw een beperkt hogere gronduitgave gerealiseerd in vergelijking tot in 2011/2012. De verkoop bedroeg ca. 34 ha voor nieuwe bedrijfsvestigingen. Verdeeld over een 30-tal terreinen werden 83 bedrijven gehuisvest.

Momenteel is er ruim 808 ha bedrijfsgrond in ontwikkeling, gespreid over 66 terreinen en is er 100 ha bouwrijpe bedrijfsgrond beschikbaar. 
Nu een aantal ruimtelijke planningsprocessen afgerond zijn, zal in de loop van de komende jaren heel wat bouwrijpe grond op de markt kunnen aangeboden worden. 

We blijven bedrijfsverzamelgebouwen realiseren. In deze gebouwen worden kleinere modules aangeboden aan bedrijven die weinig ruimte nodig hebben. Ze kunnen één of meerdere modules casco aankopen zodat ze die zelf kunnen inrichten. Onder meer in Beernem, Ingelmunster, Vleteren (Fleterna-Site) en Zedelgem (Zangersbos).
In 2014 plaatste WVI opnieuw projectzones in de markt waar private ontwikkelaars bedrijfsverzamelgebouwen kunnen bouwen; onder andere in Lichtervelde.

WVI blijft een voortrekker op het vlak van de ontwikkeling  van duurzame bedrijventerreinen.  WVI ontwikkelt alleen nog CO2-neutrale bedrijventerreinen. De bedrijven die zich willen vestigen op een CO2-neutraal terrein zijn onder meer verplicht om groene energie aan te kopen, WVI  begeleidt hen bij het zoeken naar energiebesparende oplossingen. In 2014 gingen er vijf CO2-neutrale bedrijventerreinen in uitgifte. Het gaat om bedrijventerreinen: Ledegem Vierschaere, Pittem Posterij, Koekelare Ten Barne, Zedelgem Zangersbos en Vleteren Fleterna. Dat brengt het totaal momenteel op 14 CO2-neutrale terreinen in verkoop.

WVI beschikt over een strategie om de revitalisering van een oud terrein op een geïntegreerde manier aan te pakken. Concreet werd voor de bedrijvenzone Heernisse in Diksmuide het reconversieproject opgeleverd en vond de opening van het vernieuwde bedrijventerrein Heernisse plaats. In opdracht van de stad Ieper werd een reconversiestudie voor de bedrijvenzone Ieperleekanaal uitgewerkt. In 2014 werd in hoofdzaak gewerkt rond een beeldkwaliteitsplan voor de Rozendaalstraat. Op het bestaande bedrijventerrein in Pittem zal er een gescheiden riolering aangelegd worden. Voorafgaand aan deze werken wordt er een studieopdracht opgestart om een visie uit te werken voor de overige knelpunten op het terrein.
WVI blijft bij haar huidige ontwikkelingen inzetten op de aanleg van een reconversie- of revitaliseringsfonds dat moet toelaten in de toekomst ook financieel een revitaliseringsproject mede te ondersteunen en aldus de last voor de gemeente te verlagen.

WVI als regisseur gebiedsontwikkeling
Wat is de visie van de gemeente rond een bepaald gebied? Wat zijn de verwachtingen van de burgers in het gebied of in de omgeving Wie zijn de eigenaars in dat gebied? Zijn het particulieren of professionele partijen? Wat zijn de plannen van de eigenaars, hoe krijgt de gemeente haar visie succesvol vertaald naar de ontwikkelaars? Hoe omgaan met verevening van de kosten en de baten, de meerwaarden en de risico’s? Hoe duurzaamheidsambities concreet vertalen? Wie neemt het voortouw in het proces? Als regisseur van de gebiedsontwikkeling wordt een traject en proces uitgezet van in een vroeg stadium waarbij iedere actor in het proces een duidelijke rol en gepast belang krijgt toebedeeld.

De gemeente of stad bijstaan in deze regisseursrol is de ambitie van WVI. Vanuit een brede kennis rond ruimtelijke ordening, mobiliteit, duurzaamheid, energie, infrastructuur en bouwtraject, financiële en risicoanalyse, vastgoedontwikkeling, projectmanagement, en procesbegeleiding en communicatie is WVI uitstekend gewapend om, als verlengstuk van het lokale bestuur, deze regisseursrol op te nemen of te ondersteunen.
Ook in 2014 heeft WVI in een aantal projecten deze regisseursrol opgenomen: bv. het woonproject Gitsestraat in Roeselare, WVI levert onderzoek naar de herbestemming van sites of publieke gebouwen (bv. schoolgebouwen, gebouwen van technische diensten,…) en / of naar de optimale ruimtelijke invulling van gemeentelijke infrastructuur. Op vraag van de stad Poperinge onderzocht WVI de potenties van de leegstaande school- en kloostersite in het gehucht ’t Vogeltje. 
WVI staat de gemeenten bij die op zoek zijn naar zinvolle publieke neven- of herbestemmingen van parochiekerken: een archief, buitenschoolse kinderopvang, een bibliotheek, een asurnenkerk , … behoren tot de mogelijkheden. In West-Vlaanderen leven er in minstens 20 parochiekerken ideeën hieromtrent.

In bepaalde gebieden neemt WVI de gebiedsontwikkeling op vanuit haar grondpositie. Dit kan leiden tot een eigen projectontwikkeling (wonen, bedrijvigheid, detailhandel, publieke faciliteiten,…), gedeelde projectontwikkeling met private promotoren (PPS) of een volledige uitbesteding aan private ontwikkelaars, binnen door de gemeente vooropgestelde ambitiekader. In de loop van 2014 werd vanuit een eigen grondpositie aan de Suikerfabrieksite in Veurne gewerkt.

Aankooponderhandelingen
WVI-aankoopdienst stond in voor de onderhandelingen en verwerving van een belangrijk investeringsprogramma van de eigen projectontwikkeling. In 2014 werden ca 26,21 ha aangekocht met het oog op de ontwikkeling van bedrijventerreinen en ca 5,44 ha voor de ontwikkeling van woonprojecten. Daarnaast werden in regie voor de gemeenten 23 onderhandelingsopdrachten opgenomen en deels afgerond voor o.m. fietspaden, groenzones, sportvelden, dienstencentrum en lokale infrastructuur.

GIS-consultancy op maat van de gemeente
Gemeenten kunnen beroep doen op WVI om zich te laten begeleiden op het vlak van de opstart en uitbouw van hun Geografisch Informatie Systeem. In praktijk komt het er op neer dat een expert de gemeentelijke GIS werkgroep adviseert bij het maken van beleidskeuzes. In 2014 maakten Gistel en Hooglede gebruik van die dienstverlening.

Regionaal, landgrensoverschrijdend en Europees
WVI neemt het secretariaat waar van 3 burgemeestersconferenties in de regio Brugge,  Roeselare – Tielt en Westhoek. In de Westhoek wordt er nagedacht over de herbestemming van de parochiekerken.

WVI is gestart met een projectbureau in elk van de drie regio’s: Westhoek, Roeselare-Tielt en Oostende-Brugge. De opdracht bestaat hoofdzakelijk uit de rol van gangmaker bij operationele en uitvoerende projecten in de regio’s, in het bijzonder bij vernieuwende opdrachten waaraan in het huidige takenpakket van WVI te weinig aandacht wordt besteed, daarnaast nemen ze de taak van aanspreekpunt en relatiebeheerder voor WVI in de regio waar.

De grensoverschrijdende samenwerkingsverbanden met Rijsel (EGTS Eurometropool Lille-Kortrijk-Tournai) en met Duinkerke, het middengebied en de Opaalkust blijven intensief.

In 2014 werden geen nieuwe projecten meer ingediend omdat de Europese programmaperiode 2007 – 2013 afgesloten werd en omdat de nieuwe programmaperiode 2014 – 2020 nog niet gestart was. De lopende Europese subsidieprojecten werden verder uitgevoerd. De projecten Future Cities en ACE werden in december 2014 afgesloten.

Communicatie
Alle info over realisaties en activiteiten is na te lezen op de website www.wvi.be. WVI communiceert eveneens via de driemaandelijkse nieuwsbrief ‘WVI-info’ en elektronische nieuwsbrieven, waarvoor iedereen zich kan inschrijven via de website.

Tags