21/05/2012

Duurzame glastuinbouw in Roeselare

In Roeselare bereidt wvi - samen met andere actoren - de realisatie voor van een zone voor glastuinbouw. De locatie heeft uitstekende troeven voor duurzame glastuinbouw, dankzij de nabijheid van de afvalverbrandingsoven van Mirom.

Restwarmte

Voor een glastuinbouwzone zijn enkele factoren cruciaal: warmte, CO2 als voedingselement voor het gewas en energie, genoeg ruimte, aangepaste infrastructuur en buffers om water op te slaan en te hergebruiken. Voor warmte en CO2 maken veel tuinders momenteel gebruik van warmtekrachtkoppeling (WKK), aangedreven door aardgas of stookolie. De zone in Roeselare biedt opportuniteiten om los te komen van fossiele brandstoffen.

De verbrandingsoven van Mirom levert namelijk al langere tijd restwarmte uit de verbranding van afval aan een warmtenet. Dat verwarmt in Roeselare onder meer serres, het Heilig-Hartziekenhuis en andere gebouwen. Er wordt onderzocht of deze restwarmte ook rendabel kan worden ingezet in de glastuinbouwzone.

 

Inrichtingsconcepten

De voorbije jaren is al veel denk- en studiewerk voor de glastuinbouwzone geleverd. Er kon ook geput worden uit het uitvoeringsgerichte onderzoek dat wvi had geleverd voor de realisatie van een duurzame glastuinbouwzone in Oudenburg. 

Intussen zijn in Roeselare met geïnteresseerde tuinders en investeerders al de eerste inrichtingsconcepten besproken. De zone wil plaats bieden voor grootschalige bedrijven van 5 tot 10 hectare. Om in te spelen op de exploitatielogica van tuinders wordt voor rechthoekige structuren gekozen zodat de beschikbare ruimte optimaal kan benut worden. Op reststroken en aan de rand kunnen waterbuffers worden aangelegd. Landschappelijke inkleding en de integratie van een fietspad en waterbuffers moeten het geheel aantrekkelijk maken voor de ruime omgeving.

 

Europees project

Ook in Oudenburg wordt getracht dezelfde oefening te maken in samenwerking met bedrijven op het nabijgelegen industriegebied Plassendale. 

Het denk- en studiewerk voor de glastuinbouwzones in Oudenburg en Roeselare werd mogelijk gemaakt dankzij de Europese subsidies die wvi hiervoor ontving uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, Doelstelling 2. Op een projectbudget van € 218 000 ontvangt wvi 40% Europese subsidie.