Jaarverslag 2010 goedgekeurd op algemene vergadering wvi in Moorslede
Wvi investeert fors in de toekomst. Heel wat werken zijn in uitvoering. In 2010 is er een daling in de verkoop van bedrijfsgrond en blijft het aantal verkochte woonkavels beperkt, onder meer als gevolg van de langere doorlooptijd tussen aankoop en realisatie van projecten. Duurzaam verkavelen en CO2-neutraliteit op bedrijventerreinen zijn actueler dan ooit. Wvi treedt op als lokale entiteit bij het verlenen van goedkope groene leningen. Het aankopen van gronden als nieuwe dienstverlening aan onze gemeenten kan rekenen op veel interesse. Zopas werd het jaarverslag 2010 voorgesteld tijdens de jaarlijkse algemene vergadering.
Ruimtelijke planning en mobiliteit
Wvi maakt 35 gemeentelijke ruimtelijke structuurplannen op, waarvan er reeds 26 werden goedgekeurd. Er zijn 19 mobiliteitsstudies uitgevoerd, 122 gemeentelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen, 7 provinciale ruimtelijke uitvoeringsplannen, 25 bijzondere plannen van aanleg en een 50-tal verkavelingsplannen en stedelijke woonprojecten in opmaak. Ruimtelijke planning blijft een arbeidsintensieve en complexe opdracht.
Milieu & natuur
Wvi geeft aan de gemeentebesturen advies op milieutechnisch en -juridisch vlak, zo o.m. in 180 dossiers voor VLAREM klasse 2 milieuvergunningen (tegenover 139 in 2009).
Daarnaast voert wvi een reeks beleidsvoorbereidende studies uit op het vlak van natuur, landschap, bos en groen (o.a. het historisch beheer van de IJzer- en Handzamevallei wordt in boekvorm uitgebracht).
In 2010 werden alle voorbereidingen getroffen om wvi te laten optreden als lokale entiteit voor het verlenen van goedkope leningen voor energiebesparende ingrepen (officieel van start in mei 2011).
Woonprojectontwikkeling
Voor de realisatie van woonprojecten werd er slechts voor 13,5 ha grond aangekocht, in 2009 was dit nog 36 ha. Voor heel wat projecten werd noodgedwongen op de rem gestaan wegens onduidelijkheid over aantoonbare woonbehoeften en afbakeningsprocessen. De grootste aankopen werden gerealiseerd in Staden, Ieper en Izegem. In totaal ging het om 18 projecten. Er werden 48 kavels verkocht (1 minder dan in 2009).
Wat betreft bejaardenhuisvesting en huisvesting voor alleenstaanden en kleine gezinnen werden er in totaal al 243 woonentiteiten gebouwd. Twee projecten waren in uitvoering (Kardinaal Mercierlaan - De Haan en Vier Seizoenen - Moorslede) en 12 projecten zijn in voorbereiding.
Bedrijfshuisvesting
Wat bedrijfshuisvesting betreft verkeren er 62 terreinen in diverse stadia van ontwikkeling. Die zijn samen goed voor ruim 800 ha, gespreid over de provincie.
Er werd heel wat meer grond aangekocht dan in 2009 (95,2 ha tegenover 72,6 ha) maar minder verkocht (20 ha tegenover 39 ha). Er is een voorraad aanwezig van 520,18 ha (441,94 ha in 2009), waarvan slechts 56,5 ha bouwrijp (67,8 ha in 2009)
Het bouwrijp aanbod van lokale bedrijventerreinen is quasi nihil, maar ook het aanbod voor regionale bedrijven blijft problematisch, behalve in Oostende en Diksmuide. De aanleg van een ijzeren voorraad (voorraadreserve) lukt onvoldoende. De vraag blijft op een hoog peil. Opvallend daarbij is de stijgende vraag naar (zeer) kleine perceelsoppervlakten in lokale zones. Zo is het nieuwe bedrijfsverzamelgebouw op bedrijventerrein in Tielt Noord bijna volledig uitverkocht.
Samen met de stad Veurne en de provincie West-Vlaanderen hebben we meegewerkt aan een masterplan voor de site van de voormalige suikerfabriek in Veurne.
De ontwikkeling van glastuinbouwzones in Oudenburg en Roeselare is opgestart.
Wvi heeft de taak op zich genomen om op de door haar gerealiseerde bedrijventerreinen een uniforme bewegwijzering uit te werken en te onderhouden. Hiermee komt ze tegemoet aan de vragen van bedrijven die ofwel moeilijker te vinden zijn of vaak de weg moeten uitleggen. Met het uniforme concept wil wvi ook een einde maken aan de vele verschillende systemen die er momenteel bestaan
en wenst ze de bedrijventerreinen op te waarderen. Daarnaast liep in december 2010 het Europees project BISY af, BISY staat voor Bedrijven Informatie- en Signalisatie systeem en gaat over een innovatief systeem van bewegwijzering dat gekoppeld is aan de kruispuntbank voor ondernemingen en dat digitaal ontsloten wordt via touchscreen infozuilen op het terrein en de website www.bisy.be. Infozuilen worden uitgetest op een 10-tal terreinen, o.a. in Oostkamp.
Wvi zet de inspanningen verder op het vlak van duurzame kwaliteit voor bedrijventerreinen.
Het KMO-park op de site van de voormalige kazerne van Lissewege is het eerste CO2-neutrale bedrijventerrein in Vlaanderen volgens het subsidiebesluit van de Vlaamse regering.
Projectregie
De projectregie wint aan belang. Hierbij treedt de wvi niet op als ontwerper, noch als realisator, maar treedt ze veeleer, naast en in dienst van het gemeentebestuur, op als adviseur, regisseur en procesarchitect. Een project in 2010 was o.a. de reconversie brouwerijsite in Kortemark.
Een nieuw taakstelling is de dienstverlening van wvi-aankopers voor de gemeenten. Deze dienstverlening kent een vliegende start, veel gemeenten betoonden hun interesse in de afgelopen maanden, concrete aankoopdossiers zijn van start gegaan in 2011.
Regionaal, landgrensoverschrijdend en Europees
Wvi ondersteunt het burgemeesteroverleg in de regio Brugge, Roeselare - Tielt en Westhoek.
Op initiatief van het Midwestoverleg en wvi, werd een studie uitgevoerd naar schaalveranderingen in de regio Midden-West-Vlaanderen. In verschillende regio's werden de hervormingen van de brandweer mee voorbereid.
Grensoverschrijdend is er de samenwerking met Rijsel (EGTS Eurometropool Lille-Kortrijk-Tournai) en met Duinkerke, het middengebied en de Opaalkust. De Eurometropool Lille-Kortrijk-Tournai heeft nu een algemeen directeur en een team van een 8-tal medewerkers.
Voor heel wat wvi-projecten zoeken we Europese steun en hebben we er ook ontvangen.
Het volledige jaarverslag kan je hier nalezen.