17/04/2013

Middeleeuwse sporen aangetroffen op toekomstige verkaveling Schaerdeke in Lo

In maart voerde GATE (Ghent Archaeological Team) in Lo, een deelgemeente van Lo-Reninge,  een preventief archeologisch vooronderzoek door middel van proefsleuven uit. Het betreft een  4,6 ha groot terrein waar  wvi en VLM (Vlaamse Landmaatschappij) de woonverkaveling ‘Schaerdeke' en aansluitend een parkzone zullen ontwikkelen. De infrastructuurwerken kunnen namelijk pas aanvatten nadat een archeologisch vooronderzoek en eventueel vervolgonderzoek (afhankelijk van het vooronderzoek), op voorschrift  van het Agentschap Onroerend Erfgoed van de Vlaamse Gemeenschap, uitgevoerd wordt.

Het is de bedoeling om het archeologisch potentieel van de projectzone na te gaan. Aangetroffen grondsporen en vondsten werden door de archeologen geregistreerd. In functie van het archeologisch vooronderzoek werd ook een beperkt bodemkundig onderzoek uitgevoerd. 

De resultaten van het onderzoek waren positief. De archeologen registreerden een concentratie aan middeleeuwse sporen op het westelijk perceel. De palen en grachten die dateren uit de laat-Karolingische periode (late 9E eeuw) tot de laat -middeleeuwse periode (14e eeuw) bleken mooi geclusterd te zitten op de iets hoger gelegen kreekzandrug. In de sporen werden onder andere huisraad (aardewerk) en sporen van de toenmalige voedselconsumptie (mosselschelpen, dierlijk bot, etc...) aangetroffen. Daarnaast zijn er ook aanwijzingen voor artisanale activiteiten vastgesteld. Deze resultaten worden momenteel door GATE in een rapport gebundeld.

Tags