25/06/2012

MIROM voorziet warmte voor toekomstige duurzame glastuinbouw in Roeselare

In Roeselare plant wvi in de onmiddellijke nabijheid van de Reo Veiling en de verbrandingsoven van MIROM een zone voor glastuinbouw.  Een locatie met enkele unieke troeven voor de sector zoals de beschikbaarheid van restwarmte.

De installatie van MIROM recupereert al sinds 1986 de energie die vrijkomt bij de verbranding van restafval in een stadsnet voor de verwarming van diverse grote gebouwen en enkele serres.  Naast deze afstandsverwarming heeft MIROM ook een installatie die de warmte omzet tot elektriciteit.  Na dit proces blijft echter nog steeds een grote hoeveelheid restwarmte beschikbaar, zij het op lage temperatuur. Deze restwarmte wil MIROM aanwenden voor de energievoorziening van een serrecomplex.  
Om het model economisch rendabel te krijgen moeten er enkele voorwaarden voldaan worden.  Zo moet er in eerste instantie een voldoende grote warmteafname zijn.  De voorziene zone van 20 ha past perfect in het systeem.  Ook de nieuwe subsidie voor de recuperatie restwarmte is een essentieel onderdeel voor de economische haalbaarheid van het project.

De uiteindelijke recuperatiegraad van restwarmte in het serrecomplex is afhankelijk van enkele keuzes doch volgens de modellen is tot 65% haalbaar, goed voor een besparing op fossiele brandstoffen met een equivalent van maar liefst 6 miljoen liter stookolie per jaar.

Het denk- en studiewerk voor de glastuinbouwzone in Roeselare werd mogelijk gemaakt dankzij de Europese subsidies die wvi hiervoor ontving uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, Doelstelling 2.