27/06/2007

Projectbezoek regenwaterafkoppeling in Wingene

 

Op 27 juni trekken West-Vlaamse milieuambtenaren en schepenen van leefmilieu en waterbeleid naar Wingene. Daar zullen ze bekijken hoe in privé-woningen regenwater wordt afgekoppeld, zodat alleen afvalwater in de riolering terechtkomt. Wvi organiseert het projectbezoek samen met Leiedal.

In een deel van Wingene heeft het gemeentebestuur gekozen voor een systeem van afvalwaterriolering met afkoppeling: op het private domein van de woningen worden afvalwater en regenwater gescheiden, zodat alleen afvalwater in de riolering terechtkomt. Daardoor stijgt het waterzuiveringsrendement. Het afvalwater wordt vervolgens gezuiverd in een kleinschalige waterzuiveringsinstallatie (kWZI). De deelnemers aan het projectbezoek zullen in Wingene onder meer bekijken hoe de afkoppeling is georganiseerd, hoe de gemeente daarover met de bewoners heeft gecommuniceerd, welk type afvoerleidingen werd gebruikt (gravitaire 2DWA) en hoe de kleinschalige zuiveringsinstallatie (kWZI) precies functioneert.

Past in ondersteuningsaanbod

Met het bezoek wil wvi de schepenen en milieuambtenaren laten kennismaken met een voorbeeldproject op het gebied van het riolerings- en zuiveringsbeleid. Dat beleid is volop in beweging. Tegen 2015 moet elke lozing van afvalwater afdoende worden behandeld. Op zoneringsplannen moet de gemeente voor elke woning vastleggen hoe het afvalwater gesaneerd wordt: collectief, via de riolering, of individueel, met een installatie voor individuele afvalwaterbehandeling (IBA).

Wvi wil de gemeenten door het woelige waterbeleid loodsen. Dat doet ze onder meer door ze te informeren en te adviseren, door de investeringsbehoeften te berekenen en door methodieken te ontwikkelen om de zoneringsplannen te evalueren. Wvi begeleidt de gemeente ook in het openbaar onderzoek van de zoneringsplannen. De studiebezoeken naar voorbeeldprojecten passen in dat ondersteuningsaanbod.

De studiereis naar Wingene sluit een reeks van drie projectbezoeken af. Op 22 maart 2007 brachten we een bezoek aan Bierbeek, waar de gemeente zelf heeft gezorgd voor de aankoop en het beheer van de IBA's. In Sint-Truiden zagen we hoe erosie en wateroverlast aan de bron worden aangepakt. Op 26 april trokken we naar de Nederlandse gemeente Oosterhout, waar we kennismaakten met een systeem van drukriolering.

Meer info: Ann Tack, a.tack [at] wvi.be (a[dot]tack[at]wvi[dot]be)

Tags