Screeningsnota's wvi voor ontheffing van de MER-plicht
Milieueffectrapportage (m.e.r.) is een procedure om het milieubelang een volwaardige plaats te geven in de besluitvorming. Ze wordt gebruikt bij activiteiten die mogelijk belangrijke nadelige gevolgen hebben voor mens en milieu. De neerslag van de milieueffectrapportage is het milieueffectrapport (MER): een document dat een beeld geeft van de te verwachten gevolgen voor mens en milieu van een voorgenomen plan of project. Het MER geeft ook aan hoe negatieve milieueffecten kunnen worden vermeden, gemilderd, verholpen of gecompenseerd.
Voor sommige plannen hoeft geen milieuffectenrapport (MER) te worden opgemaakt. De gemeente moet dan wel kunnen aantonen dat het plan geen aanzienlijke milieueffecten zal hebben. Wvi kan voor haar gemeenten-vennoten het daarvoor benodigde screeningsdocument opstellen. Deze regeling is van kracht voor RUP’s (ruimtelijke uitvoeringsplannen) of BPA’s (bijzondere plannen van aanleg) waarvan de plenaire vergadering gehouden wordt vanaf 01-06-2008.
Voor drie dossiers: het RUP (ruimtelijk uitvoeringsplan) “Boomlandstraat” in Ledegem, het RUP “Dorp Oost” in Oostrozebeke, het RUP “Uitbreiding ambachtelijke zone Koekelare” heeft de dienst MER (Milieueffectrapportage) van het departerment Leefmilieu, Natuur en Energie van de Vlaamse overheid een ontheffing van de opmaak van een plan-MER verleend.
Wvi heeft de screeningsnota’s hiervoor opgemaakt. Ondertussen zijn er 13 dergelijke screeningsnota’s afgewerkt die zich in verschillende fases van de ontheffingsprocedure bevinden.
Er wordt eerstdaags nog een aantal ontheffingen verwacht. Hiermee bewijst wvi zijn deskundigheid voor het opmaken van screeningsnota’s.