25/06/2024

Energiehuis WVI biedt Mijn VerbouwBegeleiding aan

De Vlaamse overheid heeft de bestaande renovatiecoaching-trajecten gegroepeerd in één instrument: de Mijn VerbouwBegeleiding. Het Energiehuis WVI presenteert alvast een basisaanbod en ontwikkelt nog een extra aanbod voor verhuurwoningen en appartementen.

Het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) zal de bestaande ontzorgende begeleidingstrajecten – zoals de huur- en isolatiepremie voor privéhuurwoningen en de Burenpremie van Fluvius – stopzetten en vervangen door een versterkt, eenvormig, geïntegreerd en structureel begeleidingsaanbod: Mijn VerbouwBegeleiding. Mensen die hun woning voordelig willen renoveren en energie willen besparen krijgen daarin onafhankelijke en deskundige begeleiding. 

PRESTATIEGERICHTE FINANCIERING 

Mijn VerbouwBegeleiding wordt ondergebracht bij de Energiehuizen, die daarvoor worden gefinancierd door VEKA. Het gaat om een prestatiegerichte financiering: het VEKA betaalt de middelen alleen als het Energiehuis kan aantonen dat een bewoner door een renovatieadviseur werd begeleid en dat die begeleiding effectief uitmondt in een renovatie.

BASISAANBOD MIJN VERBOUWBEGELEIDING 

Met het oog op de nieuwe dienstverlening hebben we een extra renovatieadviseur aangeworven, wat het aantal energiecoaches op 5 brengt. Het Energiehuis WVI is in de regio’s Brugge, Middenkust en Roeselare-Tielt actief in 28 gemeenten. Elke energiecoach kreeg een aantal gemeenten toegewezen. Dat betekent dat elk van de 28 gemeenten sinds 1 april een eigen energiecoach heeft, die de inwoners ondersteuning aanbiedt. Wat houdt dat in? 

  • Huisbezoek en renovatieplan. Met elke inwoner die bij het Energiehuis WVI een Mijn Verbouwlening aanvraagt, maakt de renovatieadviseur een afspraak voor een huisbezoek. Hij brengt de huidige toestand van de woning in kaart en op basis van de aangevraagde lening werkt hij een plan uit voor de renovatie: wat is nodig om de woning energiezuinig te maken, in welke volgorde gebeurt dat het best, hoe wordt het budget verdeeld enz. Hij screent ook de offertes: zijn ze volledig, zijn ze niet te duur enz.
  • Wijkrenovatie. We bieden elke gemeente één wijkrenovatie per jaar aan. De gemeente selecteert de wijk. De inwoners worden via bijvoorbeeld een informatiemoment ingelicht dat ze een huisbezoek van de renovatieadviseur kunnen krijgen.
  • Telefonisch advies. Inwoners die rechtstreeks contact opnemen met het Energiehuis WVI voor een woningadvies worden opgebeld en krijgen telefonisch advies, bijvoorbeeld over EPC-labels en de renovatieverplichtingen, financiering enz.
  • Inzetten op sleutelmomenten. Als een woning van eigenaar verandert, door verkoop, erfenis of schenking, geldt de renovatieverplichting en wordt renoveren urgent. Daarom zal de renovatieadviseur in elke gemeente extra inzetten op zulke sleutelmomenten.

EXTRA AANBOD VERHUURWONINGEN EN APPARTEMENTEN 

Daarnaast werken we een extra aanbod uit, gericht op verhuurwoningen en appartementen. Dat zijn twee moeilijke doelgroepen. Verhuurders krijgen weinig prikkels om in energierenovaties te investeren en zien er vaak tegenop. De renovatieverplichting bij verkoop geldt ook voor wooneenheden in appartementsgebouwen, maar de mogelijkheden om de EPC-score te verbeteren zijn beperkt. We willen daarom verenigingen van mede-eigenaren ondersteunen om gemeenschappelijke delen energetisch te renoveren, bijvoorbeeld door dak-, kelder- of muurisolatie. De opmaak van een renovatiemasterplan en intensieve begeleiding door een intergemeentelijke energiecoach kan ervoor zorgen dat de appartementsgebouwen effectief worden gerenoveerd. 

Het Energiehuis WVI werkt nu voor beide groepen een aanbod uit, inclusief financiering. De komende maanden zullen we er onze gemeenten uitvoerig over informeren. Als genoeg gemeenten interesse tonen, werven we een intergemeentelijke renovatieadviseur aan.

Jeroen Verbeke
Jeroen Verbeke
expert energie

Tags