30/09/2024

Het Mobiel Energiehuis WVI schiet uit de startblokken in Wingene

Om de renovatiegraad te verhogen en de energieprestaties van de (West-)Vlaamse woningen te verbeteren, lanceert WVI het Mobiel Energiehuis. “We merkten dat niet alle burgers even vlot de weg naar het Energiehuis WVI vonden”, zegt Geert Sanders, algemeen directeur WVI. “Met het Mobiel Energiehuis komen onze loketmedewerkers & renovatieadviseurs voortaan naar jou toe voor al je vragen rond energie(besparing) en renovatie(werken): gratis, objectief en betrouwbaar.” 

Zuinig omspringen met energie, daar heeft iedereen baat bij. “Door minder te verbruiken bespaar je energie en verlaag je de factuur voor gas en elektriciteit. Bovendien wordt zo ook de ecologische voetafdruk kleiner”, aldus schepen van milieu en klimaat Brecht Warnez. “Als gemeente slaan we graag de handen in elkaar met het Energiehuis WVI door begeleiding op maat aan te bieden aan onze inwoners.” 

Met deze voordelen in het achterhoofd stelde de Vlaamse regering het renovatiepact op met een uitdagende doelstelling: tegen 2050 moeten alle woningen in Vlaanderen energiezuinig zijn - zoals een nieuwbouw met energielabel A. Vandaag hebben slechts 8% van de woningen een A-label.

Een energiezuinig huis? Kinderspel met Energiehuis WVI

Het Energiehuis WVI vormt een belangrijke schakel in het ondersteunen van mensen met vragen rond energie(besparing) en renovatie(werken). “Elke inwoner uit 27 gemeenten in de regio’s Brugge, Middenkust en Midwest kan gratis terecht bij ons. Zo hebben we ruim 20.000 vragen beantwoord, keurden we ruim 5.000 leningen goed, en gingen we aan huis bij meer dan 3.000 inwoners.”

“Met het uitrijden van het Mobiel Energiehuis gaan we nog een stap verder”, vertelt Geert Sanders. “We brengen onze dienstverlening tot bijna in de woonkamer. We houden telkens één week halt in een wijk met een groot renovatiepotentieel om zoveel mogelijk bewoners te bereiken en activeren. De gemeente communiceert op voorhand de locatie en momenten waarop inwoners vrij kunnen langskomen.” 

Eerste hulp bij energievragen

Onze loketmedewerkers helpen je het invullen van de V-test, het aanvragen van een Mijn VerbouwLening en/of Mijn VerbouwPremie of bij het opvragen van offertes bij aannemers.

Laat je helpen door experts

Energie-efficiëntie is een complexe materie. Het is heus geen schande om hulp te vragen. Informeer je, laat je informeren en schakel de hulp in van onze renovatieadviseurs. Zij hebben ervaring en kennis van verschillende bouwtechnieken, materialen en regelgeving. Zo geven ze advies over de beste aanpak voor jouw woning.

Gastgemeente Wingene

“We zijn bijzonder verheugd met Wingene als gastgemeente voor de lancering van ons Mobiel Energiehuis”, vertelt Geert Sanders. Burgemeester Lieven Huys sluit aan: “Wij dragen als gemeente sinds jaar en dag ons steentje bij om de gevolgen van de klimaatverandering tegen te gaan. Zo reed de thermocar van WVI uit in de winter 2022-2023. In totaal werden 7.625 woningen gescand waarvan 374 inwoners een persoonlijk advies hebben ontvangen over het energieverlies van hun woning.” 

Europese subsidies

Het Mobiel Energiehuis wordt mee mogelijk gemaakt door het Europees project SCEPA met middelen uit het Interreg Noordwest-Europa programma. Binnen dit project slaan we samen met 7 partners uit België, Nederland, Frankrijk en Ierland de handen in elkaar tegen energiearmoede. 

www.wvi.be/scepa-samen-tegen-energiearmoede