25/06/2024

Nieuw: promotor renovatie en hernieuwbare energie

De meeste gemeenten in het WVI-werkingsgebied hebben het Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEKP) ondertekend. Met dat pact stimuleert en subsidieert de Vlaamse overheid gemeenten om de klimaattransitie vorm te geven met concrete en haalbare acties. WVI is ondersteunende partner: we begeleiden onze gemeenten om streefdoelen op vier werven waar te maken: vergroening, energie, (deel)mobiliteit en duurzame bereikbaarheid, en water en droogte. Intussen werden al een LEKP 2.0 gelanceerd, met aangescherpte doelstellingen, en een LEKP 2.1, met een extra sociale component. 

DRIE ENGAGEMENTEN 

Om gemeenten te helpen om engagementen uit het LEKP te realiseren, stelt WVI nu een intergemeentelijke promotor renovatie en hernieuwbare energie ter beschikking. De gemeenten Tielt, Oostkamp en Knokke-Heist zijn al op dat aanbod ingegaan. 

Concreet zet de LEKP-promotor in op drie engagementen: 

  • klimaattafels organiseren, waarvoor de bewoners van een wijk worden uitgenodigd om aan de hand van concrete plannen na te denken hoe ze de energie- en klimaattransitie op maat van hun wijk kunnen vormgeven;
  • tegen 2030 minstens 1 coöperatief of participatief hernieuwbaar energieproject per 500 inwoners realiseren;
  • per 1000 wooneenheden minstens 50 collectieve energiebesparende renovaties realiseren. 

BINNEN KDV ENERGIE 

De LEKP-promotor moet inwoners warm maken om effectief mee te werken aan projecten die de gemeente opstart. Ook moet hij op allerlei manieren informeren over het aanbod van actoren zoals het Energiehuis, de Provincie, Acasus enz. Hij gaat aan de slag in de wijken die de gemeente heeft geselecteerd. Het is de bedoeling dat hij een vertrouwd gezicht in de wijk wordt en er de inwoners aanmoedigt om hun schouders onder het transitieverhaal te zetten.

De nieuwe dienstverlening wordt ondergebracht in de bestaande kostendelende vereniging (KDV) Energie. Die KDV Energie omvat voortaan dus drie pijlers: 

  • de intergemeentelijke energiecoach 
  • de intergemeentelijke begeleiding voor het rollend capaciteitsfonds 
  • de intergemeentelijke promotor renovatie en hernieuwbare energie