Plassendale Biostoom
25/06/2024

Biostoom Oostende bezegelt duurzame toekomst met aankoop bedrijfsperceel

Met de ondertekening van de akte zet Biostoom Oostende een belangrijke stap richting een duurzame toekomst. Langs de Oudenburgseweg kocht de groene stroomcentrale een extra bedrijfsperceel om nieuwe bedrijven aan te trekken die gebruik kunnen maken van de hernieuwbare warmte en elektriciteit die Biostoom Oostende produceert. “Dit is fantastisch nieuws voor de regio”, zegt Philip Peeters, algemeen directeur van Bionerga. “Op die manier bieden we innovatieve en groene ondernemingen tal van kansen om zich te vestigen en te groeien in Oostende.”

“Sinds de opstart in 2009 zijn we op zoek naar nieuwe projecten en mogelijkheden om groene energie met de omgeving te delen”, zegt Luc Lievens, business development manager van Biostoom Oostende. “Zo werken we samen met Blue Greenery voor de realisatie van een duurzame teelt van zeewier en zilte groenten op het land. Een belangrijke doorbraak voor voedselproductie bij een veranderend klimaat: door deze nieuwe vorm van landbouw toe te passen, kan voedsel worden gekweekt op voorheen onbruikbare grond. Bovendien wordt de kweek verduurzaamd door het gebruik van industriële restwarmte van de biostoomcentrale.”

“We werken ook samen met Beauvent voor de aansluiting op het Oostendse warmtenet” vult Joke Carpentier, plant manager van Biostoom Oostende, aan. “Momenteel onderzoeken we de haalbaarheid van een warmtebuffer die moet helpen om de geproduceerde warmte efficiënter te benutten en op te slaan, en dit in combinatie met een e-boiler. Ook andere projecten zoals de opvang en opslag van CO2, stockage en behandeling van het restproduct bodemas, recyclage van afvalstoffen, … worden van nabij opgevolgd.”

“Met deze nieuwe mijlpaal bezegelt Biostoom Oostende haar duurzame toekomst in Oostende”, besluit Philip Peeters. “We kijken uit naar de samenwerking met partners en nieuwe bedrijven om innovatieve oplossingen te ontwikkelen die bijdragen aan een betere wereld.”

“De ontwikkeling van de WVI-bedrijvenzone Plassendale II krijgt zo opnieuw een boost”, besluit Geert Sanders, algemeen directeur van WVI. “Momenteel zijn reeds 18 bedrijven gevestigd op Plassendale II dat in hoofdzaak bestemd is voor regionale bedrijven.” 


Ondernemers die interesse hebben in een bedrijfsperceel, kunnen contact opnemen met WVI via 050 36 71 71 of ondernemen [at] wvi.be (ondernemen[at]wvi[dot]be).