15/12/2023

SCEWC Barcelona: Een Wereld van Innovatie

Begin november, net voor de aanvang van de overstromingen in West-Vlaanderen, bezocht ik samen met collega Jan Speecke de 'Smart City Expo World Congress' in Barcelona. Een ervaring die, als je ooit de kans krijgt, niet gemist mag worden. Het is the place to be om wereldwijde ontwikkelingen op gebied van zuivere technologie, maar ook slimme toepassingen die de burger gaan ontzorgen, met eigen ogen te aanschouwen.

De wereld rond

De beurs is een plaats om te ontdekken en te vergelijken. Verschillende landen zijn er vertegenwoordigd en wereldsteden pakken er uit met hun indrukwekkende snufjes. Hoewel de thema's over continenten heen vergelijkbaar zijn (mobiliteit, infrastructuur, energietransitie, water- en luchtkwaliteit), worden de uitdagingen verschillend benaderd. Binnen Europa valt de nadruk op alles wat met dataveiligheid te maken heeft (GDPR, AI act), terwijl ze aan de andere kant van de wereld volop inzetten op de brede toepassing van gezichtsherkenningstechnologie. Daar waar we op eigen bodem vooral vertrekken vanuit de aanwezige infrastructuur, rijzen in andere landen nog steeds nieuwe agglomeraties als paddenstoelen uit de grond. Een treffend voorbeeld hiervan is Saudi-Arabië, waar ze slimme nieuwe steden bouwen te midden van de woestijn. Niet onbelangrijk is de vermelding van de samenwerking tussen het Saoedische staatsbedrijf QSS en de Oostendse onderneming 'Zorabots', die binnenkort een deel van de nieuwe stad Neon zal aansturen via hun IoT-platform.

Smart City Expo World Congress Barcelona

Vlaanderen goed vertegenwoordigd

"In de Vlaamse context blinken we uit op vlak van samenwerking. De gedeelde interesse en wil om binnen een gezamenlijk ecosysteem samen dingen te realiseren is opvallend."

De virtuele 'Smart Region Office', een samenwerking tussen ABB, VLAIO en Digitaal Vlaanderen, fungeert als bindmiddel tussen de Vlaamse entiteiten, lokale besturen, bedrijven en kennisinstellingen. De mantra van de Vlaamse data spaces, het OSLO- en VLOCA-verhaal, begint langzaam maar zeker voet aan de grond te krijgen bij de juiste stakeholders.

Toch blijft het een belangrijke uitdaging om alle lokale besturen te betrekken bij het Smart City-verhaal. Dit geldt vooral voor kleinere gemeenten die niet altijd over dezelfde middelen beschikken als grootsteden. De problematieken waar we in Vlaanderen mee geconfronteerd worden zijn echter gemeenschappelijke uitdagingen. Denk maar aan wateroverlast, waterkwaliteit, geurhinder of luchtkwaliteit. Er bestaat zeker een manier om ook kleinere gemeenten mee te nemen in het smartverhaal, zoals te zien was op de beurs met centrale platformen van private partners. Deze richten zich op de herbruikbaarheid van oplossingen tussen lokale overheden en omvatten een kostenbesparend element waarbij installatie- en onderhoudskosten worden verdeeld onder gemeenten. Centrale platformen die passen binnen de visie van de Vlaamse entiteiten (zoals OSLO) en gemeenten in staat stellen om toepassingen te hergebruiken, hebben ongetwijfeld een toekomst.

Uitdagingen op eigen boden

Terug in België werden we geconfronteerd met wateroverlast. Bij de landing zagen we al dat de waterlopen hoog stonden en akkers verzadigd waren door de regen. We vroegen ons af in hoeverre watermetingen, weersdata en hun toepassingen hebben kunnen bijgedragen aan de preventie van verdere wateroverlast. De use case van wateroverlast is te complex om terug te brengen tot enkel de juiste inzet van technologie. Desalniettemin is de recent ontwikkelde ‘pluviale kaart’ van de Vlaamse Milieumaatschappij een mooi voorbeeld van hoe data en technologie bij kunnen dragen tot de oplossing. Dit model kan per 4m² nauwkeurig voorspellen waar overstromingen kunnen optreden en kan simulaties uitvoeren met betrekking tot de bescherming van woongebieden bij het aanleggen van gecontroleerde overstromingsgebieden, iets wat voorheen niet mogelijk was.

PS: In Barcelona scheen de zon en was het 18 graden. Daar maakt men zich eerder zorgen over het voortdurend tekort aan water.