01/10/2024

ThermAI: een beeld achter de schermen

In het City of Things-project ThermAI werkt WVI samen met de stad Brugge aan de automatische interpretatie van de warmtefoto's die genomen worden door de WVI-thermocar. Deze technologie brengt warmteverlies in de gevels van woningen in kaart. Een geautomatiseerde interpretatie (met minimale tussenkomst van een medewerker) kan de weg vrijmaken voor een betere dienstverlening en een meer data-gedreven renovatiebeleid in Vlaanderen.

In de huidige fase van het project hebben we een proof-of-concept uitgevoerd, waarbij we een geavanceerd objectdetectiemodel hebben ingezet om objecten op thermografische foto’s te herkennen. Volgens onze leverancier GIM zijn de resultaten van deze test cruciaal voor het succes van de volgende projectfase: de automatische interpretatie van warmteverlies op foto's.

Hoe zijn we te werk gegaan? 

Tijdens de afgelopen vakantieperiode hebben onze energiecoaches een trainingsdatabase samengesteld door 1.000 zorgvuldig geselecteerde foto’s van woningen stuk voor stuk te labelen. Daarbij markeerden ze objecten zoals ramen, deuren en leidingen – essentieel voor de analyse van energieverliezen.

Met deze data hebben we het AI-model 'YOLOv8' verder getraind om objecten automatisch op nieuwe beelden te herkennen. Dit is een belangrijke stap naar volledige automatisering van de interpretatie van thermografische foto's.

De resultaten zijn positief: het AI-systeem kan objecten op nieuwe foto's herkennen, hoewel er nog wat technisch werk nodig is om de herkenning te optimaliseren.

Deze test was een belangrijke mijlpaal voor ons, en we zijn blij met de vooruitgang. We kijken uit naar de volgende stappen in het project!