Staden Twee Hofsteden start verkoop
12/09/2024

Nieuwe woonbuurt Twee Hofsteden in centrum Staden in de steigers

“Het aantal Stadenaars blijft toenemen”, gaat burgemeester Francesco Vanderjeugd van start. “Om die groei de komende jaren op te vangen, hebben we samen met WVI de krachten gebundeld voor de realisatie van een nieuwe, klimaatbestendige buurt die ruimte biedt aan verschillende generaties. In een eerste fase zullen 72 wooneenheden met bijhorend park worden gerealiseerd.”

Met de start van de infrastructuurwerken geven burgemeester Francesco Vanderjeugd en Geert Sanders, algemeen directeur WVI, vandaag het startschot voor de nieuwe woonbuurt Twee Hofsteden. De site - gelegen tussen de Kleine Veldstraat, de Rysseveldstraat en de Ieperstraat - zal in totaal plaats bieden aan 154 wooneenheden, gespreid over 2 fasen. “Met dit project wil gemeente Staden een antwoord bieden op het nijpend tekort aan betaalbare bouwgrond in Staden, maar meteen ook inspelen op de tendens van gezinsverdunning en vergrijzing - die om nieuwe woningtypes vraagt.”

Divers en betaalbaar woonaanbod

“WVI zal in een eerste fase 45 bouwkavels op de markt brengen die variëren van 200 tot 600 m²”, zegt Geert Sanders. “Daarvan zijn 8 bestemd voor halfopen bebouwing, 26 voor vrijstaande woningen en 11 voor een gesloten bebouwing. Voor de overige projectzones in het gebied zullen we een oproep lanceren aan ontwikkelaars/promotoren voor de realisatie van meergezinswoningen. Zo zullen in een eerste fase 72 wooneenheden worden gerealiseerd.” 

Ruimte voor groen

Er wordt sterk geïnvesteerd in een kwaliteitsvol openbaar domein: groene paden leiden naar de nieuwe parkzone (4,7 ha), een groene ontmoetingsplaats voor huidige en toekomstige bewoners. De paden slingeren langs de nieuwe waterpartij, de bestaande bomkraters en de bestaande groenelementen. Zo dringt het groene landschap langzaam binnen in het woonweefsel. Deze paden zullen samen met de aanleg van de parkzone en de volgende fase worden gerealiseerd.

Slim waterbeheer, maximale beleving

De buurt onderscheidt zich niet alleen door het groene karakter, maar ook de vernieuwende aanpak rond waterbeheersing is toonaangevend. Zo worden de paden in het project aangelegd in waterdoorlatende verharding. Met zo’n initiatieven kan het water beter in de grond dringen en het grondwaterpeil versterken voor drogere periodes. Ook voor de verharding op het privaat domein zullen duidelijke richtlijnen zorgen voor een meer doordachte en duurzame aanpak. 

Mobiliteit

De nieuwe woonbuurt wordt ingericht als woonerf om de leefbaarheid en veiligheid van kwetsbare weggebruikers te verhogen. Zo moeten autobestuurders er extra voorzichtig zijn en is de snelheidslimiet er beperkt tot 20 kilometer per uur. Voor het gemotoriseerd verkeer is Twee Hofsteden enkel bereikbaar via de Ieperstraat. In de toekomst wordt tussen de Kleine Veldstraat en de Ieperstraat ook een fietsverbinding gerealiseerd. 

“Het resultaat is een nieuwe woonbuurt die jong en oud samenbrengt in een aangename groene woonomgeving”, besluit burgemeester Francesco Vanderjeugd.

Timing

Als we de huidige timing kunnen aanhouden, hopen we te starten met de verkoop van de 
WVI-bouwloten eind 2025”, besluit Geert Sanders. “Geïnteresseerde kandidaat-kopers kunnen zich inschrijven voor de aankoop van een lot bouwgrond via www.wvi.be/burger. We houden hen op de hoogte van het project, en nemen contact op zodra de verkoop officieel van start gaat.”