08/10/2024

Westhoek pioniert met 5G-technologie voor hulpdiensten

Op 4 oktober, bijna exact een jaar na de zware overstromingen in de Westhoek, namen de lokale hulpdiensten de eerste gloednieuwe 5G-antennes van het Flanders Smart Fields-project in gebruik. Dankzij de 5G-antennes kunnen brandweer, politie en ziekenhuizen voortaan rekenen op een stabiele en beveiligde breedbandverbinding en zijn ze beter uitgerust om snel te reageren bij interventies. Deze technologische vooruitgang speelt een cruciale rol in de verdere digitale ontsluiting van de Westhoek. Dit Europees uniek project is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen POM West-Vlaanderen, e-BO Enterprises en het Jan Yperman Ziekenhuis.

Efficiëntere noodhulp door 5G-netwerk
Tijdens een demonstratie op de IJzerdijk in Diksmuide werd een grootschalig noodscenario gesimuleerd waarbij meerdere hulpdiensten betrokken waren. De Mobiele Command Unit (MCU) van Brandweer Westhoek coördineerde alle acties. Tegelijkertijd deelde een drone met 5G-technologie van politiezone Polder livebeelden met de hulpdiensten. Deze veilige en snelle communicatie maakt een efficiëntere hulpverlening mogelijk. "Dankzij dit 5G-netwerk kunnen we zelfs in de meest afgelegen gebieden van de Westhoek rekenen op een stabiele verbinding”, vertelt kolonel Kristof Dorné, zonecommandant van Brandweer Westhoek. “Dit is essentieel om tijdens noodsituaties snel en efficiënt informatie uit te wisselen tussen verschillende diensten."

De Westhoek als Europees pionier
Dankzij het 5G-netwerk zullen toekomstige rampen, zoals de overstromingen van november 2023, beter aangepakt kunnen worden. Door de nieuwe technologie zijn hulpdiensten nu beter uitgerust om snel te reageren, zelfs in moeilijk bereikbare gebieden. “Met dit 5G-netwerk zetten we de Westhoek op de kaart als één van de eerste slimme en volledig verbonden plattelandsregio’s in Europa”, zegt Jean de Bethune, voorzitter van POM West-Vlaanderen. "Dit project biedt niet alleen operationele voordelen, maar vormt ook een essentiële stap in de verdere digitale ontwikkeling van de regio. Daardoor kunnen we nieuwe oplossingen ontwikkelen die het wonen, werken en leven in de Westhoek ondersteunen.”

Slimme zorg en hulpverlening
Dankzij deze technologie opereren niet alleen hulpdiensten efficiënter maar ook de zorgsector krijgt mogelijkheden om te connecteren die voorheen ondenkbaar waren. “Met deze hoogwaardige 5G-dekking kunnen we ook in minder dichtbevolkte gebieden innovatieve e-healthdiensten aanbieden, zoals realtime videoconsultaties, thuisbehandeling op afstand of ondersteuning van dringende hulpverlening”, aldus Caroline Gheysen, directeur Innovatie bij het Jan Yperman Ziekenhuis. “Ook medische transporten tussen ziekenhuizen en laboratoria krijgen heel wat nieuwe impulsen dankzij deze 5G-verbinding. Ons innovatieteam werkt volop samen met experts van KU Leuven en Howest om deze toepassingen verder te ontwikkelen en te implementeren.”

Connectiviteit voor iedereen
In totaal worden tegen eind 2025 twaalf 5G-antennes geïnstalleerd, waarvan er nu al twee operationeel zijn. e-BO Enterprises uit Ieper is verantwoordelijk voor de uitrol en de uitbating van het Flanders Smart Fields-netwerk. "Dit netwerk biedt hoogwaardige mobiele dekking op plekken waar voorheen onvoldoende connectiviteit was. Met de nieuwe antennes dekken we bijna 90% van deze blinde vlekken”, aldus Tom Ottevaere van e-BO Enterprises.

“Door integratie met bestaande netwerken verloopt het gebruik voor de eindgebruiker naadloos, zowel binnen als buiten de Westhoek. Hoewel de hulpdiensten onze eerste gebruikers zijn, staat het private netwerk ook open voor andere socio-economische sectoren in de regio zoals landbouw, transport, bouw en industrie. Zo werken we al samen met Seafar, dat ons netwerk zal inzetten voor onbemande binnenvaart in de Westhoek. Dankzij de samenwerking met Proximus zorgen we voor een naadloze overgang tussen de netwerken en zullen ook particulieren in de toekomst kunnen profiteren van de uitgebreide netwerktoegang in de Westhoek "

De 5G-netwerkinfrastructuur is een realisatie van e-BO Enterprises, POM West-Vlaanderen en het Jan Yperman Ziekenhuis in het kader van de Europese oproep CEF 5G for Smart Communities en is erop gericht de digitale kloof in landelijke gebieden te dichten en innovatieve toepassingen te stimuleren. De totale investering bedraagt 5,5 miljoen euro en wordt mogelijk gemaakt dankzij de financiële steun van de Europese Unie (€4,1M) en het Regiofonds West-Vlaanderen (€0.8 M). De Provincie West-Vlaanderen en de streekintercommunales WVI en Leiedal bundelen met het Regiofonds de krachten om te investeren in veerkrachtige regio’s. Het fonds wil de transitie naar een duurzaam leefgebied een flinke zet geven, om ervoor te zorgen dat het hier in de toekomst goed wonen, werken en ontspannen is.

De ontwikkeling van innovatieve toepassingen is een realisatie van e-BO Enterprises, POM West-Vlaanderen,Orange, Seafar, Jan Yperman Ziekenhuis, KU Leuven campus Brugge en Howest en kadert in de federale projectoproep 5G-pilootprojecten als onderdeel van het nationale plan breedband van Petra De Sutter, vice-eersteminister en minister van Ambtenarenzaken, Overheidsbedrijven, Telecommunicatie en Post. De totale investering bedraagt 4,4 miljoen euro en wordt mogelijk gemaakt dankzij de financiële steun van de FOD Economie (43%).

Tags