WVI viert 60 jaar streekontwikkeling
Tijdens de algemene vergadering in ontmoetingscentrum De Kleine Beer in Beernem blikte WVI terug op het afgelopen jaar én keken we zoals steeds ook vooruit. Met een toekomst die ons zal blijven verrassen, moeten we inventiever en creatiever reageren op nieuwe uitdagingen op het vlak van klimaat, energie, wonen, ondernemen, mobiliteit, natuur en milieu. Samen creëren we mee(r) impact!
60 jaar. Zo lang bestaat de intercommunale voor streekontwikkeling voor 54 steden en gemeenten in West-Vlaanderen. Opgericht door haar gemeenten-vennoten om krachten te bundelen, middelen efficiënter in te zetten en beter te voldoen aan de behoeften van inwoners. Vandaag blijft onze missie ongewijzigd: samen werk maken van een duurzame & veilige woon-, werk- en leefomgeving. Als verlengstuk van de lokale besturen ondersteunen we hen bij het vervullen van hun taken. Met een veelzijdige dienstverlening actief in diverse domeinen ontzorgen we, en drukken we mee onze stempel op de toekomst.
Dit jaar koppelden we opnieuw een WVI BOOST aan: het ontmoetings- en inspiratiemoment. Reinout Van Zandycke, gespecialiseerd in digitale politieke communicatie, legde uit hoe sociale media en big data politieke campagnes hebben veranderd en hoe politici content marketeers kunnen worden – een boodschap die tijdens het verkiezingsjaar 2024 uiteraard op veel belangstelling kon rekenen.
Plannen in de steigers
Nu een nieuwe bestuursperiode in aantocht is, zetten we stilaan ook een nieuw strategisch plan in de steigers. Door de razendsnelle evoluties zal daarin ongetwijfeld aandacht gaan naar digitalisering en artificiële intelligentie. Nu al ondersteunen we onze gemeenten om hun werking te digitaliseren en ‘smarter’ te maken – niet alleen met de kostendelende vereniging voor GIS, maar ook door met ons ‘Get Smart’-team kennis te vergaren en die breed te delen.
In de ruimtelijke planning verschuift de klemtoon naar ruimtelijke beleidsplanning. Veel gemeenten beseffen dat de visie waarop hun oude structuurplannen stoelen voorbijgestreefd of te beknellend is. WVI helpt hen om voor hun Gemeentelijk Ruimtelijk Beleidsplannen een geïntegreerd, breed en samenhangend beleidskader te ontwikkelen. Net zoals bij o.a. mobiliteitsplannen zetten we daarbij samen met de gemeente in op participatie, om de inwoners optimaal te informeren en te betrekken.
Betaalbare bedrijfsruimte nodig
Ondanks de opeenvolgende crisissen blijft de economische dynamiek in onze regio hoog. In 2023 liep de verkoop van bedrijfspercelen terug tot 9,6 ha aan 24 bedrijven op 11 bedrijventerreinen, maar dit ligt vooral aan het slabakkende aanbod.
In 2017 hadden we samen met de provincie West-Vlaanderen in een beleidsnota gericht aan de Vlaamse overheid 430 hectare bijkomende bedrijventerreinen gevraagd, maar hierin zijn nog geen concrete resultaten op het terrein geboekt. Hopelijk brengt de volgende Vlaamse regering daar verandering in. De schaarste zal ervoor zorgen dat de prijzen voor bedrijfspercelen de hoogte in gaan.
Revitalisering en reconversie
Ook voor de revitalisering van verouderde bedrijfsruimte kijken we naar de Vlaamse overheid. Toen we ons strategisch plan 2019-2025 opmaakten, bedroegen de Vlaamse subsidies voor revitalisering nog 85 procent. Intussen zijn ze gezakt naar 60 procent, zodat de gemeente zelf 40 procent moet bijpassen. Voor de revitalisering van bedrijventerrein Ieperleekanaal hadden we de budgetten gelukkig al vastgelegd, maar zonder extra Vlaamse middelen zijn nieuwe projecten niet haalbaar.
Twee primeurs in 2023 wijzen de weg naar de toekomst. Op de voormalige Wienerbergersite in Pittem wordt het baksteenpuin van de voormalige steenbakkerij hergebruikt als hoogwaardige grondstof voor nieuwe snelbouwstenen – een schoolvoorbeeld van circulaire transitie. Ook in onze eigen projecten willen we pionieren met circulair beton. En in Ichtegem realiseren we het eerste gasloos bedrijventerrein – wat aantoont dat WVI als ontwikkelaar van duurzame bedrijfsruimte een voortrekker blijft.
Wonen betaalbaar houden
Tegen de verwachtingen in werden in 2023 71 kavels en 20 appartementen verkocht – al lijkt de verkoop in 2024 in te zakken. Veel kandidaat-kopers zien op tegen de hoge rente en de hoge bouwkosten. Om kwaliteitsvolle woningen wat meer binnen bereik te brengen, lanceerden we een architectenpool met zorgvuldig geselecteerde ontwerpers bij wie bouwheren kunnen aankloppen.
In sommige steden wordt de kloof tussen de reguliere huurmarkt en de sociale huurmarkt erg breed, zodat steeds meer potentiële huurders niet aan de bak komen. In een proefproject in Knokke-Heist realiseert WVI daarom zelf betaalbare en kwaliteitsvolle huurwoningen.
Klimaat en energie
Met onze brede expertise ondersteunen en stimuleren we gemeenten om de klimaat- en energietransitie concreet aan te pakken, onder meer als gangmaker van het Lokaal Energie- en Klimaatpact en het Burgemeestersconvenant. We helpen hen onder meer om de acties uit hun ambitieuze klimaatplannen uit te voeren.
Ons Energiehuis WVI verwerkte afgelopen jaar 6.700 renovatievragen, ontving 619 aanvragen voor een Mijn VerbouwLening, en keurde 672 dossiers goed, voor een bedrag van 22,1 miljoen euro. Onze renovatieadviseurs blijven zorgen voor deskundig advies aan de burger. We stimuleren bedrijven om hun daken te benutten voor de productie van hernieuwbare energie en we maken plannen voor windturbines op onze terreinen.
Ontzorging en samenwerking
De jongste jaren hebben we diverse initiatieven opgezet om lokale besturen extra te ontzorgen. Zo begeleiden we steden en gemeenten om toegankelijke bushaltes en Hoppinpunten te realiseren, van de eerste schetsen tot en met de werfopvolging. Ook hebben we aankoopcentrales opgestart voor duurzame voertuigen en voor straatmeubilair, onder meer voor de Hoppinpunten.
Op het gebied van intergemeentelijke samenwerking blijft de kostendelende vereniging (KDV) een geslaagde formule. Een groep gemeenten kan samen met WVI een KDV oprichten om personeel te delen. Intussen zijn er 7 KDV’s, met blikvangers als de KDV Handhaving, waarin intussen vijf intergemeentelijke toezichthouders aan de slag zijn.
De integrale, downloadbare tekst van het jaarverslag 2023 lees je op onze website: www.wvi.be/lokaal-bestuur/publicaties. Daarin vind je onder meer een overzicht van de activiteiten die WVI in elk van de 54 gemeenten in ons werkingsgebied heeft ontplooid.