26/05/2016

Algemene vergadering keurt jaarverslag 2015 goed

WVI linkt gemeentes
WVI ondersteunt 54 steden en gemeenten in West-Vlaanderen bij de uitvoering van hun taken en de ontwikkeling van hun streek en initieert, organiseert en structureert de samenwerking tussen de lokale besturen.

Wat het ondersteunen van besturen bij de uitvoering van hun taken betreft blijft het onze kerntaak om in het domein van vastgoedontwikkeling te investeren ten voordele van onze vennoten. WVI beschikt over voldoende schaalgrootte om te investeren en te financieren.

Op de bedrijventerreinenmarkt zijn we nog steeds toonaangevend in West-Vlaanderen. We willen duurzame, energievriendelijke en betaalbare bedrijventerreinen van de toekomst realiseren en beheren. We blijven greenfields ontwikkelen, maar daarnaast zetten we in op de reconversie van bestaande sites en het revitaliseren van verouderde terreinen.

Ook inzake wonen houdt WVI de vinger aan de pols van nieuwe ontwikkelingen. We realiseren compactere en energiezuinige woonprojecten, op kavels van 250 - 450 m². Een gezonde mix van betaalbare kavels en sociale koop- en huurwoningen blijven belangrijke uitgangspunten.

WVI heeft zich in 2015 verder geprofileerd als kennis- en expertisecentrum voor zijn vennoten, voor alles wat te maken heeft met de leefomgeving, in de ruime zin van het woord. Denk bijvoorbeeld aan ruimtelijke ordening en stedenbouw, mobiliteit, klimaat, milieu, natuur, erfgoed, GIS (Geografische Informatiesystemen) … We fungeren ook als kenniscentrum voor de subsidies die gemeenten in dat domein van Vlaanderen en Europa kunnen krijgen. Opdrachten kunnen door onze gemeenten voortaan zonder toepassing van de wetgeving overheidsopdrachten aan WVI worden toegekend. WVI voldoet immers aan de inhouse voorwaarden van Europa.

WVI is gestart met een projectbureau in elk van de drie regio’s: Westhoek, Roeselare-Tielt en Oostende-Brugge. WVI heeft hier vooral de rol van gangmaker bij operationele en uitvoerende projecten in de regio’s, in het bijzonder bij vernieuwende opdrachten waaraan in het huidige takenpakket van WVI te weinig aandacht wordt besteed. Daarnaast nemen de projectbureaus de taak waar van aanspreekpunt en relatiebeheerder voor WVI in de regio.

Nieuwe mogelijkheden van  het delen van personeel worden in kaart gebracht, onder meer op het vlak van informatieveiligheid, ICT, preventie en werftoezicht; een belangrijke bekommernis van de besturen is om deze personeelsleden kostendelend via WVI te kunnen tewerkstellen voor hun gemeente. Daartoe wordt de piste van het oprichten van kostendelende verenigingen verder onderzocht.

De samenwerking tussen gemeenten is momenteel volop in beweging. WVI volgt die evolutie van nabij op. We willen samenwerkingsinitiatieven vanuit de gemeenten ondersteunen en faciliteren.

De raad van bestuur heeft beslist om in te gaan op het verzoek van de gemeenten in de regio’s die dit wensen, om de oprichting van regionale dienstverlenende verenigingen (zoals in de Westhoek en Midwest)  te ondersteunen en hier mee in te stappen. Een protocol over de taakverdeling tussen de centrale WVI en de regio-intercommunales zal worden uitgewerkt.

Het onderworpen zijn aan de vennootschapsbelasting sedert 2015 heeft een negatieve financiële impact op onze organisatie: we betalen 800 000 euro belastingen. Samen met collega-intercommunales en gemeenten wordt een procedure voor het Grondwettelijk Hof opgestart.

Dit alles blijkt uit de voorstelling van het jaarverslag  2015 naar aanleiding van de jaarlijkse algemene vergadering  op 26 mei  in Zedelgem (Aartrijke).

Kwaliteitsvol studie- en adviesbureau
WVI geeft vooral eerstelijnsadvies  aan de gemeenten op het vlak van ruimtelijke ordening, mobiliteit, milieu, natuur, klimaat en energie.  WVI blijft zich in deze materie profileren als een kwaliteitsvol studie- en adviesbureau.

Daarnaast ondersteunt WVI de gemeenten steeds meer bij gespecialiseerde taken die voortvloeien uit de wijzigende regelgeving rond ruimte- en milieugebonden materies. We springen meer en meer bij  om gemeenten op stedenbouwkundig vlak te ondersteunen en te begeleiden. Zo hebben Kortemark en Vleteren 2 ruimtelijke planners  van WVI in dienst a rato van 2 dagen per week, en dit voor een periode van 4 jaar. Ook is er nog vraag van andere gemeenten om onze expertise op het vlak van complexe dossiers met hen te delen.

WVI begeleidt de gemeenten verder in het verhaal van het Geografische Informatiesysteem (GIS) en treedt hier op als coördinator. De opgebouwde knowhow waarover WVI beschikt, wordt ten dienste gesteld van de gemeenten.

Het gemeentelijke ruimtelijk structuurplan (GRS) vormt  de basis voor een gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan. We werkten aan 84 gemeentelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen (GRUPS), waarvan er in 2015 19 goedgekeurd zijn.  Er zijn  35 verkavelingsplannen en stedelijke woonprojecten opgemaakt.

Tot slot hebben we  18 dossiers begeleid rond de haalbaarheid van her- en nevenbestemming van (parochie)kerken, zoals bv. de omvorming van een kerk naar een cultureel centrum. Deze opgebouwde expertise is opgepikt in Vlaanderen, waar men nu gelijklopende onderzoeken voert.

Uitbouw lokaal klimaatbeleid
Het Burgemeestersconvenant (Covenant of Mayors of kortweg CoM) is een vrijwillig Europees initiatief dat zich rechtstreeks richt tot lokale besturen. Gemeenten die instappen beloven tegen 2020 de CO2-uitstoot op het grondgebied met minstens 20% te verminderen. Op 3 juni 2015 ondertekenden 32 gemeenten in het WVI-werkingsgebied dit convenant. De meesten deden dit samen met een groep van buurgemeenten, waarbij de groepen onder begeleiding van WVI werden gevormd. 
Er werd door 29 gemeenten, verdeeld over 4 groepen, beslist met WVI samen te werken om het actieplan tot 2020 op te stellen. Het plan moet er een jaar na ondertekening liggen. De gemeenten verbinden zich ertoe om acties op te zetten om klimaatverandering tegen te gaan en de gevolgen ervan te milderen, zowel in hun eigen werking als in samenwerking met hun diverse doelgroepen en andere partners – burgers, bedrijven, verenigingen, sociale partners, distributienetbeheerders enz. Van onze kant engageren we ons om voortaan sterker in te zetten op de ondersteuning aan de gemeenten.

Sedert 1 mei 2011 verleent WVI, als erkende Lokale Entiteit voor de Vlaamse Energielening (voormalige FRGE), goedkope groene leningen aan particulieren. In 2015 werden er 387 dossiers goedgekeurd – een stijging van 33% -  voor een bedrag van 2,75 miljoen euro. Een nieuwe condensatieketel, een betere dakisolatie ... kunnen heel wat besparingen opleveren voor de energiefactuur. WVI kan zelf een thermografische scan uitvoeren bij woningen van burgers die zo’n  lening aangaan

Voortrekker duurzame projecten en nieuwe woonvormen
Op het vlak van duurzame projecten en nieuwe woonvormen speelt WVI een prominente rol op de markt.  Het RUP (Ruimtelijk UitvoeringsPlan) De Lange Thuyn in Blankenberge is definitief vastgesteld, er werd een ambitienota opgesteld met de nadruk op water, groen, energie, traag verkeer… De wegenwerken en het blauwgroen netwerk krijgen vorm in de duurzame stadsuitbreiding De Vloei in Ieper. Voor het project Schaerdeke in Lo-Reninge werd geopteerd om de uitbreiding niet zomaar tegen het bestaande centrum aan te plakken. De verkaveling omvat een mix van sociale huur- en koopwoningen (16) te realiseren door IJzer en Zee. Daarnaast zijn er 11 loten die een architecturale eenheid zullen vormen en die door een privépartner gecommercialiseerd worden, en 20 kavels waar kopers van WVI een eigen compacte woning kunnen realiseren.

In 2015 konden we 5,15 ha aankopen in 8 projecten. De aankoop blijft op hetzelfde ritme doorgaan: minder hectaren, maar meer mogelijkheden om compacter te gaan bouwen op sites die nauwer aansluiten bij de kern. De voorraad bedraagt 144 ha, wat 3 ha minder  is dan in 2014.

In onze eigen  projecten werden 50 bouwloten verkocht in 22 projecten, een lichte daling ondanks het feit dat lenen voor een eigen huis nog nooit zo goedkoop was. Daarnaast werden ook 19 appartementen verkocht in het project Heulebrug in Knokke-Heist.  De bouwwerken van deze appartementen zijn van start gegaan. Om - op vraag van onze besturen - de sociale mix op peil te houden werd aan sociale bouwmaatschappijen bouwgrond verkocht voor 35 woonentiteiten.  De voorraad aan uitgeruste kavels bedroeg op het jaareinde 135 (in 2014: 155).

Het spreidingspatroon is aan het verschuiven naar een concentratie- en verdichtingspatroon. Vandaar de blijvende inzet  op verlaten bedrijfsruimten en op kernversterking. Voor de site  Ter Beke in Ruiselede zijn de sloopwerken gebeurd.

Gemeentebesturen en OCMW's begeleiden bij hun bouwprojecten voor bejaarden, alleenstaanden en kleine gezinnen blijft succesvol. Einde 2015 werden aan de besturen reeds 322 woonentiteiten overgedragen ter verhuring. Door WVI zijn nog steeds een aantal bouwprojecten in voorbereiding, waarbij blijkt dat onze vennoten en OCMW’s overtuigd blijven van het voordeel om met WVI samen te werken om met een eigen patrimonium  hun aanbodbeleid te kunnen ondersteunen.

Blijvende vraag naar kleine perceeloppervlaktes
In 2015 werd over de verschillende stadia van ontwikkeling gewerkt aan de realisatie van 762 ha bedrijfsgrond verspreid over 62 bedrijventerreinen. De nieuwe bedrijventerreinen autohandelszone Minerva Izegem, Fleterna Vleteren, Flandria Wingene en Polderhoek Zonnebeke waren bij de belangrijkste realisaties in 2015.

In 2015 bedroeg de bruto aangekochte oppervlakte 53,7 ha. Het gerealiseerde aankoopvolume ligt in de lijn van het afgelopen jaar en is over de loop der jaren gemiddeld normaal te noemen. Dit is het gevolg van het definitief worden van een aantal lopende bestemmingstrajecten.

De verkoop bedroeg ca. 29 ha voor nieuwe bedrijfsvestigingen. Verdeeld over een 35-tal terreinen werden 72 bedrijven gehuisvest. Er is een blijvende vraag naar kleinere perceeloppervlakten en dus naar lokale zones. We blijven goed verkopen en werken voortaan met opties; zo heeft een bedrijf vrij snel de gewenste zekerheid van een stuk bedrijfsgrond en kan meteen worden gestart met de bouwwerken eens de terreinen bouwrijp zijn.  Het bedrijventerrein te Beernem is daarvan een goed voorbeeld: alhoewel de werken nog moeten starten waren alle loten in een vervroegde uitgifte reeds in één week uitverkocht.

We trekken bedrijfsverzamelgebouwen op in Vleteren en Zedelgem. In deze gebouwen worden kleinere modules aangeboden aan bedrijven die weinig ruimte vragen. Ze kunnen één of meerdere modules casco aankopen zodat ze die zelf kunnen inrichten.

WVI werkt voortdurend aan de verbetering en actualisering van haar strategie van duurzame bedrijventerreinen. Met een uitgekiende energiestrategie besliste WVI om voor alle nieuwe bedrijventerreinen de CO2-neutraliteitsverplichting op te nemen in de verkoopvoorwaarden. Hierdoor zullen alle bedrijven groene stroom verbruiken op de nieuwe bedrijventerreinen. In 2015 gingen er vijf CO2-neutrale bedrijventerreinen in verkoop: Izegem Autohandelzone Minerva, Ieper Pilkem, Wingene Flandria, Wervik Menenstraat Noord en Beernem Industriepark Oost. Dit brengt het totaal van CO2-neutrale terreinen die momenteel in uitgifte zijn op 19.

Revitalisering van oude terreinen dringt zich hoe langer hoe meer op. Concreet werd voor de bedrijvenzone Heernisse in Diksmuide het reconversieproject opgeleverd en vond de opening van het vernieuwde bedrijventerrein Heernisse plaats. In opdracht van de stad Ieper werd een reconversiestudie voor de bedrijvenzone Ieperleekanaal uitgewerkt. Op het bestaande bedrijventerrein in Pittem zal er een gescheiden riolering worden aangelegd.

Na een intensief voorbereidingstraject organiseerde WVI op 17 december  2015 een infomoment rond  de duurzame glastuinbouwzone in Roeselare. Het infomoment kende een grote belangstelling vanuit de sector. Vlakbij de verbrandingsinstallatie van MIROM en de REO-veiling wordt een gebied van een 30-tal ha ontwikkeld als een duurzaam bedrijventerrein voor grootschalige, geclusterde glastuinbouwbedrijven die gebruik zullen maken van de restwarmte van de MIROM.

WVI als regisseur gebiedsontwikkeling
Wat is de visie van de gemeente rond een bepaald gebied? Wat zijn de verwachtingen van de burgers in het gebied of in de omgeving Wie zijn de eigenaars in dat gebied? Zijn het particulieren of professionele partijen? Wat zijn de plannen van de eigenaars, hoe krijgt de gemeente haar visie succesvol vertaald naar de ontwikkelaars? Hoe omgaan met verevening (evenredige verdeling) van de kosten en de baten, de meerwaarden en de risico’s? Hoe duurzaamheidsambities concreet vertalen? Wie neemt het voortouw in het proces? Als regisseur van de gebiedsontwikkeling worden een traject en proces uitgezet van in een vroeg stadium, waarbij iedere actor in het proces een duidelijke rol en gepast belang krijgt toebedeeld.

De gemeente of stad bijstaan in deze regisseursrol is de ambitie van WVI. Vanuit een brede kennis rond ruimtelijke ordening, mobiliteit, duurzaamheid, energie, infrastructuur en bouwtraject, financiële en risicoanalyse, vastgoedontwikkeling, projectmanagement, en procesbegeleiding en communicatie is WVI uitstekend gewapend om, als verlengstuk van het lokale bestuur, deze regisseursrol op te nemen of te ondersteunen.

In de loop van 2015 werd als grondeigenaar onder meer aan de Suikerfabrieksite in Veurne gewerkt: het woongedeelte en parkgebied werd in gedeelde projectontwikkeling met private promotoren (PPS) gegoten, 3 ontwikkelaars zijn weerhouden. Een jury buigt zich momenteel over de 3 voorstellen.

Aankooponderhandelingen
WVI-aankoopdienst stond in voor de onderhandelingen en verwerving van een belangrijk investeringsprogramma van de eigen projectontwikkeling. In 2015 werden ca 50 ha aangekocht met het oog op de ontwikkeling van bedrijventerreinen en ca 5,16 ha voor de ontwikkeling van woonprojecten, gelijklopend aan 2014. Daarnaast werden in regie voor de gemeenten 13 onderhandelingsopdrachten opgenomen en deels afgerond voor o.m. fietspaden, groenzones, sportvelden, dienstencentrum en lokale infrastructuur.

GIS-consultancy: kennis ten dienste van de gemeente
Gemeenten kunnen beroep doen op WVI om zich te laten begeleiden op het vlak van de opstart en uitbouw van hun Geografisch Informatiesysteem. In de praktijk komt het erop neer dat een expert de gemeentelijke GIS-werkgroep adviseert bij het maken van beleidskeuzes. In 2015 maakte Gistel opnieuw gebruik van die dienstverlening.

WVI profileert zich verder als kenniscentrum voor het project DSI (Digitale Stedenbouwkundige Informatie) van Ruimte Vlaanderen. Het is de bedoeling dat gemeenten zich gefaseerd naar de nieuwe richtlijn voegen. WVI begeleidt de gemeenten bij de overstap naar DSI. Dat gaat van het organiseren van infomomenten tot het aanwezig zijn bij intakegesprekken en workshops.

Regionaal, landgrensoverschrijdend en Europees
WVI neemt het secretariaat waar van 4 burgemeestersconferenties in de regio Brugge, Oostende, Roeselare – Tielt en Westhoek. De regio Westhoek en Midwest ondersteunen we bij de oprichting van regionale intercommunales.

De grensoverschrijdende samenwerkingsverbanden met Rijsel (EGTS Eurometropool Lille-Kortrijk-Tournai) en met Duinkerke, het middengebied en de Opaalkust blijven intensief.

2015 was voor de Europese samenwerking een overgangsjaar. Enerzijds liepen een aantal projecten af uit de programmaperiode 2007-2013. Anderzijds werden de verschillende operationele programma’s 2014-2020 in het voorjaar en de zomer van 2015 goedgekeurd, waardoor de eerste projectoproepen konden worden gelanceerd. Projectoproepen volgen nu een 2-staps procedure: eerst wordt een conceptnota ingediend. Als het Europees programma de conceptnota goedkeurt, mag een volledige projectaanvraag worden ingediend. WVI was in de eerste projectoproepen partner in 6 conceptnota’s. Conceptnota’s voor See2Do!, over een energierenovatiebegeleidingstraject om de private woningeigenaar aan te zetten tot renovatie, en BISEPS, over de introductie van hernieuwbare energietechnologieën op bestaande bedrijventerreinen, zijn intussen goedgekeurd.

 

Het volledige jaarverslag 2015 kan u hier raadplegen.

Tags