05/09/2011

Archeologisch vooronderzoek op wvi-bedrijventerrein Pilkem in Ieper

Wvi staat in voor de realisatie van het 9 ha groot regionaal bedrijventerrein Pilkem in Ieper. Vooraleer te kunnen starten met de ontwikkeling van dit bedrijventerrein dient er een archeologisch vooronderzoek te worden uitgevoerd. Het onderzoek heeft als doel om na te gaan of er archeologische resten of sporen in de ondergrond aanwezig zijn, in welke mate deze bewaard zijn en of er een eventueel vervolgonderzoek noodzakelijk is.

Voorafgaand aan het onderzoek werd reeds een historische voorstudie uitgevoerd aan de hand van militaire luchtfoto's en loopgravenkaarten uit WO I. Uit deze studie blijkt dat op het terrein diverse sporen en structuren terug te vinden zijn die in verband staan met de eerste wereldoorlog. Het gaat onder meer om loopgraven en verbindingsloopgraven.  Ook de aanwezigheid van barakken werd aangetoond aan de hand van deze luchtfoto's. Het uit te voeren vooronderzoek zal moeten uitwijzen in welke mate hiervan nog effectief sporen terug te vinden zijn in de ondergrond. Verder moet ook duidelijk worden of er ook sporen aanwezig zijn van middeleeuwse of van nog oudere bewoning en wat de impact van WO I was op de bewaring van deze sporen.

Dit vooronderzoek start op 5 september 2011 en zal circa 3 weken in beslag nemen. Op basis van de resultaten zal beslist worden of een vervolgonderzoek al dan niet noodzakelijk is. 
Deze voorbereidende stappen zijn noodzakelijk om tot de eigenlijke ontwikkeling van het bedrijventerrein te kunnen overgaan. 

De nood aan bijkomende bedrijvenzones in de regio Ieper is groot.  Met dit beperkt aanbod van 9 ha hoopt wvi op relatief korte termijn een 10-tal bedrijven te kunnen huisvesten. Bijkomende bestemming van  bedrijventerreinen blijft echter een noodzaak om de economische groei van de regionale economie te ondersteunen.

 

Tags