16/05/2014

Belangrijke doorbraak in dossier lokaal bedrijventerrein Beernem

In uitvoering van het GRS (gemeentelijk ruimtelijk structuurplan) heeft de gemeente Beernem het planinitiatief genomen om een lokaal bedrijventerrein van 8 ha te bestemmen. Dit ruimtelijk uitvoeringsplan is in april 2012 goedgekeurd.

Bij het opstarten van de grondverwerving, stelden we vast dat één van de betrokken landbouwers ook onteigend werd i.k.v.  de spoorverbreding door Infrabel. Door beide onteigeningen werd het hem onmogelijk gemaakt zijn bedrijf verder uit te baten. Hierdoor zat dit dossier jarenlang vast.

In samenwerking met de verschillende overheden en Natuurpunt heeft wvi een creatieve oplossing uitgewerkt.  De landbouwer kan zijn bedrijf verder zetten.  In belangrijke mate op gronden van Natuurpunt.  En de verschillende overheden konden (zelfs zonder te onteigenen) de nodige gronden aankopen. Natuurpunt verwerft daarnaast ook bos dat voor het publiek zal worden opengesteld.  Infrabel  realiseert de nodige natuurcompensaties voor de spoorverbreding.

Om dit complexe akkoord op vrijwillige basis te realiseren, was de medewerking van vele partijen nodig.  We willen al die mensen hierbij bedanken.

Nu de nodige gronden verworven zijn, kan het Beernems bedrijventerrein ontwikkeld worden. In 2014 zullen alle voorbereidende werken gebeuren, zoals opmaak infrastructuurdossier, aanvraag bouwvergunning en archeologisch proefsleuvenonderzoek. In 2015 zullen de effectieve infrastructuurwerken op de zone uitgevoerd worden. De percelen zullen bouwrijp zijn in 2016.

Alle kandidaat-kopers worden op de hoogte gebracht van deze timing. De verkoop wordt opgestart in 2015.

Het bedrijventerrein is bestemd voor niet-milieuhinderlijke bedrijven en kleine en middelgrote ondernemingen. De kavels hebben een oppervlakte van maximum 5000 m². Kleinhandel, transport- en distributiebedrijven zijn niet toegelaten.

Voor meer informatie kan u steeds contact opnemen met het infoloket T 050 36 71 71 -  infoloket [at] wvi.be