18/01/2016

Betaalbaar energiezuinig bouwen in de verkaveling Spermalie in Damme (Sijsele)

WVI zal binnenkort, in opdracht van de stad Damme, 54 bouwloten verkopen in de verkaveling ‘Spermalie’ in Sijsele. De stad Damme moedigt de kopers aan om een Bijna Energie Neutrale Woning (BEN-woning) te bouwen. De stad zorgt ervoor dat de bouw van zo’n woning met een maximaal E-peil 30 betaalbaar wordt.

Die woning is zijn tijd vooruit want E30 is het energiepeil dat verplicht wordt voor alle nieuwbouwwoningen in Vlaanderen vanaf 2021. De bouw van een Bijna Energie Neutrale woning vergt een extra investering. Maar de bouwer kan hiervoor via WVI een goedkope Vlaamse energielening afsluiten tot € 10.000 op maximum 5 jaar. De bouwer kan de helft van deze energielening terugbetalen met de premie van € 5.000 die de stad geeft voor de bouw van een BEN-woning in de verkaveling Spermalie. Zelfs een vervroegde kosteloze terugbetaling is mogelijk. Als de bouwer kiest voor slimme energiebesparende maatregelen kan hij de andere helft van de lening terugbetalen met: - de korting op de onroerende voorheffing die Vlaanderen 5 jaar lang geeft voor nieuwbouwwoningen met een verlaagd E-peil; - de besparing door de lagere energiekosten. De stad maakt met deze regeling de bouw van een nieuwbouwwoning in de verkaveling Spermalie betaalbaarder. De bouwer kan immers makkelijker zijn hypothecair krediet afbetalen omdat hij erg lage energiekosten zal hebben. Ook na de afbetaling van zijn lening blijft hij gespaard van hoge energiekosten. 

De 54 loten liggen langs nieuwe wegen in het gebied tussen de Stationsstraat, de Rozendalestraat en de Spermalieweg. De gronden zijn eigendom van de stad Damme en WVI zal instaan voor de praktische regeling van de verkoop. 
Het is niet de bedoeling om de percelen te verkopen als een belegging. Daarom zal enkel verkocht worden aan natuurlijke personen (niet aan firma’s). De verkoopsvoorwaarden bepalen dat de kopers er hun woning zullen bouwen en deze zelf bewonen als hoofdverblijfsplaats. De oppervlakte van de kavels varieert tussen 224 m² en 456 m². De prijzen liggen tussen € 60.000 en € 145.000. 

Voor meer informatie over deze verkaveling, de verkoopsvoorwaarden en een beknopte gids over energiezuinig én betaalbaar bouwen kunt u terecht bij de dienst verkoop van WVI, Baron Ruzettelaan 35, 8310 Assebroek, 050 36 71 56, e.vanengelandt [at] wvi.be.

Tags