15/02/2014

Grensoverschrijdende kaart van het openbaar vervoer voorgesteld

Op vrijdag 14 november 2014 heeft de EGTS West-Vlaanderen Flandre-Dunkerque-Côte d'Opale de grensoverschrijdende kaart van het openbaar vervoer voorgesteld in het station van De Panne  aan een 60-tal aanwezigen.

De Europese Groepering voor Territoriale Samenwerking (EGTS) West-Vlaanderen/Flandre-Dunkerque-Côte d'Opale verenigt sinds 2009 alle bestuursniveaus en de socio-economische partners aan beide zijden van de Frans-Vlaamse grens en stelt zich tot doel een coherente en efficiënte grensoverschrijdende samenwerking tot stand te brengen.  De EGTS  werkt dagelijks aan de Europese integratie want de grens is op vele domeinen minder virtueel dan gewenst. Zo ook op vlak van mobiliteit.

Samen werken en samen leven over de grenzen heen vergt een goede mobiliteit. De EGTS West-Vlaanderen/Flandre-Dunkerque-Côte d'Opale heeft een grensoverschrijdende kaart van het openbaar vervoer opgemaakt met een dubbel doel voor ogen: het bevorderen van de grensoverschrijdende contacten en het stimuleren van het gebruik van het openbaar vervoer.

De werkgroep mobiliteit van de EGTS West-Vlaanderen / Flandre - Dunkerque - Côte d'Opale heeft deze kaart gerealiseerd in nauwe samenwerking met de verschillende vervoersmaatschappijen aan beide zijden van de Frans-Belgische grens. De kaart geeft een overzicht van het spoor-, bus- en tramnet in West-Vlaanderen en Noord-Frankrijk en visualiseert de lijnen van elke openbaarvervoersmaatschappij actief in het werkingsgebied van de EGTS. De kaart wordt gepubliceerd samen met een boekje waarin praktische informatie over de werking van het openbaar vervoer opgenomen werd.  Per vervoersmaatschappij vindt de gebruiker informatie over de aankoop van zijn ticket, of er voorzieningen zijn voor reizigers met een beperkte mobiliteit en de nodige contactgegevens. Ook wordt aandacht besteed aan de combinatie van de fiets met het openbaar vervoer en wordt een overzicht gegeven van de toeristische diensten in de grensoverschrijdende regio gezien hun onthaalfunctie voor de bezoekers van de regio.

De kaart en het boekje zijn viertalige documenten: ze werden opgemaakt in het Frans, Nederlands, Duits en Engels. Ze werden gedrukt op 8.000 exemplaren die gratis ter beschikking gesteld worden van de inwoners en de bezoekers van de grensoverschrijdende regio. De kaart kan ook een hulpmiddel zijn voor de beleidsverantwoordelijken en de administraties die dagelijks bezig zijn met mobiliteit. Met de publicatie van het kaart en het boekje hoopt de EGTS bij te dragen tot de (her)ontdekking van onze grensoverschrijdende regio per bus, tram of trein.