Impact van Europese regelgeving op Vlaamse gezinnen
De Europese Green Deal moet Europa uiterlijk in 2050 klimaatneutraal maken. De Europese klimaatwet, een belangrijk onderdeel van deze Green Deal, maakt het bereiken van de klimaatdoelstelling van de EU om de EU-uitstoot tegen 2030 met ten minste 55% te verminderen een wettelijke verplichting.
Om dit te realiseren moet de uitstoot in alle sectoren, van industrie en energie tot vervoer en landbouw, worden verminderd. In 2005 lanceerde Europa het emissiehandelssysteem voor broeikasgassen (ETS1), een belangrijk instrument om de uitstoot terug te brengen. Energie-intensieve industrie en de elektriciteitssector betalen voor die vervuiling door uitstootrechten aan te kopen bij bedrijven die produceren met minder uitstoot. Sinds de invoering zijn de emissies in de EU met 41% gedaald in de sectoren die onder ETS1 vallen.
ETS2 in de steigers
Vanaf 2027 wordt dit systeem uitgebreid voor brandstoffen van gebouwen en transport, het zogenaamde ETS2. Brandstofleveranciers worden verplicht emissierechten aan te kopen voor elke ton CO₂ die ze uitstoten. Die meerkost zal worden doorgerekend aan de consument. Hoe meer energie een gezin verbruikt, hoe hoger de CO2-heffing die het zal moeten betalen. Deze nieuwe regels zullen burgers en bedrijven ertoe aanzetten om te investeren in alternatieve energiebronnen, betere isolatie en schoon vervoer.
Sociaal Klimaatfonds
Een belangrijkste initiatief is de oprichting van het Sociaal Klimaatfonds. Het doel van dit fonds is om de meest kwetsbare gezinnen en kleine ondernemingen te ondersteunen, vooral om energierenovaties te financieren of te helpen bij de aankoop van milieuvriendelijkere voertuigen. Het wordt gefinancierd door de opbrengsten van de veiling van emissierechten onder ETS2.
Om toegang te krijgen tot dit geld, moeten de lidstaten een ‘sociaal klimaatplan’ opstellen met daarin de concrete maatregelen die het fonds zal ondersteunen. Lees meer op de website van de Europese Unie.
Energiehuis WVI helpt je goed op weg
De invoering van ETS2 zal ongetwijfeld een grote invloed hebben op Vlaamse gezinnen, vooral door de hogere kosten van fossiele brandstoffen en de toenemende noodzaak om fossielvrij te renoveren. Het Sociaal Klimaatfonds biedt een belangrijke ondersteuning om deze transitie haalbaar en betaalbaar te maken voor iedereen.
Het Energiehuis WVI volgt deze ontwikkelingen op de voet. Adviseer burgers om tijdig advies in te winnen bij het Energiehuis om optimaal te profiteren van de beschikbare steunmaatregelen.