03/02/2009

Infrastructuurwerken op bedrijventerrein Haven Zuid te Roeselare gestart

Op het bedrijventerrein Haven Zuid te Roeselare is de aanleg van de infrastructuur gestart. Dit 43,5 ha tellend nieuw bedrijventerrein is opgedeeld in een aantal deelzones nl. een zone bestemd als watergebonden bedrijventerrein van circa 12,86 ha, een zone bestemd als regionaal bedrijventerrein met openbaar karakter van circa 20,62 ha en een bufferzone van circa 9,06 ha.

Op dit bedrijventerrein is sinds geruime tijd de firma Sterckx, met activiteiten in de champignonteelt / mestverwerking, gehuisvest. Ook de firma Van Eeckhout uit Roeselare, een firma uit de bouwsector, en de firma Olivier Construct, een aannemer uit Izegem, zijn steeds vragende partij geweest voor een groot perceel. Na intensief overleg met het stadsbestuur en de reeds gevestigde bedrijven werd de kavelstructuur voor deze firma’s vastgelegd. De firma Poco Loco, een bedrijf actief in de voedingssector, is volop zijn exploitatie aan het inrichten. De firma Vanheede Environment Group, uit de afvalverwerkende sector, zal op termijn eveneens een deel van zijn activiteiten verhuizen naar dit bedrijventerrein. Er wordt een interne industrieweg aangelegd ter ontsluiting van de bedrijven.

Een deel van het bedrijventerrein paalt aan het kanaal Roeselare-Leie en is dus bestemd voor bedrijven met een watergebonden karakter. De aanleg van kaaimuren en kaaiplateaus aan de oever van dit kanaal is nodig zodat een bedrijf gebruik kan maken van de binnenvaart. De huidige Graankaai zal in de toekomst geïntegreerd worden in kaaiplateaus. Dit betekent dus dat er een nieuwe ontsluitingsweg aangelegd moet worden tussen de afrit van de autosnelweg en de Schaapbrug. Deze nieuwe wegenis, eveneens evenwijdig met het kanaal, komt te liggen ten noorden van de Mandel. De Mandel is een waterloop van eerste categorie en gebruikt op vandaag de aanpalende terreinen als natuurlijke overstromingszone bij hevige regenbuien. Nu worden verschillende waterbuffenbekkens aangelegd, dit om het hemelwater bij hevige regenbuien op te vangen en vertraagd af te voeren naar de Mandel. Zo wordt de waterproblematiek opgelost.