Integereer klimaatacties in het meerjarenplan
Een goedgekeurd klimaatplan zet de koers uit tot minstens 2030, maar zonder verdere verankering in het meerjarenplan blijft het bij goede intenties. Zorg ervoor dat je klimaatplan en de acties mee op de agenda staan met telkens een duidelijke toewijzing van personeelstijd en budgetten. Screen je acties op voorhand: welke verdienen prioriteit in je meerjarenplanning?
Elk lokaal bestuur start vanuit een unieke situatie waardoor het inschatten van de benodigde middelen vaak complex is. Denk bijv. aan wat al gerealiseerd is, wat nog nodig is, mogelijke uitdagingen, welke expertise je nodig hebt, en of je kan aansluiten bij geplande investeringen. Daarnaast kan je in het klimaatplan snel acties screenen die de nodige middelen vergen. Vergeet daarbij zeker niet de middelen uit het Lokaal Energie- en Klimaatpact, met de co-financiering en specifieke engagementen zoals het opmaken van een sloopbeleidsplan en een warmtebeleidsplan. Verder is communicatie en participatie een rode draad in alle thema’s van het klimaatplan.
2030 is een cruciale mijlpaal voor klimaat: het einde van veel klimaatplannen en het moment om te beslissen over de verdere deelname aan het Burgemeestersconvenant. Parallel loopt ook het Lokaal Energie- en Klimaatpact af. Voorzie tijdig ruimte voor nieuwe visievorming!
Meer info?
Krijg een heldere kijk tijdens het webinar 'Wegwijs in het lokaal klimaatbeleid'.
Wil je dieper duiken in de mogelijkheden bij het opmaken van een meerjarenplanning, met heel wat tips en tricks, vertrek dan vanuit de informatie van VVSG.