11/05/2012

Jaarverslag 2011 goedgekeurd op algemene vergadering in Ieper

Het jaarverslag 2011 werd voorgesteld tijdens de jaarlijkse algemene vergadering die plaatsvond in Ieper. Wvi blijft sterk investeren in de toekomst. In 2011 werd het aankoopritme van bedrijfsgronden nog versterkt. De verkoop van woonkavels is gestegen. Duurzaam verkavelen en CO2-neutraliteit op bedrijventerreinen blijven aan belang winnen. Wvi is succesvol als lokale entiteit bij het verlenen van goedkope groene leningen: 330 leningen, goed voor € 2,4 mio. 

Ruimtelijke planning en mobiliteit
Wvi maakt 35 gemeentelijke ruimtelijke structuurplannen op, waarvan er reeds 27 werden goedgekeurd.  Er zijn mobiliteitsstudies uitgevoerd in 14 gemeenten, 114 gemeentelijke en 7 provinciale ruimtelijke uitvoeringsplannen en 33 verkavelingsplannen zijn in opmaak.

Tot eind 2011 konden bijzondere plannen van aanleg (bpa's) nog goedgekeurd worden. Meer dan 1250 bpa's zijn ooit door wvi (witab) opgemaakt.

Milieu & natuur
De aanvragen voor adviesverlening voor nieuwe VLAREM-milieuvergunningen zijn nog steeds zeer groot (143), omdat heel wat oude vergunningen vervallen zijn op 1 september 2011.

Wvi verleent sinds 1 mei 2011, als Lokale Entiteit voor het FRGE (Fonds ter reductie van de globale energiekost), goedkope groene leningen.  Het succes hiervan is overweldigend; in 2011 werden 330 leningen toegekend voor een bedrag van 2,4 miljoen euro.
Nieuw is het begeleiden van gemeenten bij  het plaatsen van zonnepanelen op gemeentelijke en openbare gebouwen.

 

 

Woonprojectontwikkeling
De verkoop van 72 bouwrijpe percelen betekent een stijging ten opzichte van 2010, toen werden er slechts 48 kavels verkocht. De grondaankoop voor woonprojecten werd sterk ingetoomd (van 13,5 ha naar 2 ha). Er is echter wel nog een grondvoorraad van 150 ha.

Duurzame wijken komen verder in opmars, De Vloei in Ieper, nu ook de Lange Thuyn in Blankenberge. Een leidraad voor duurzaam wonen en bouwen werd ontwikkeld.

 

  

Bedrijfshuisvesting
Wat bedrijfshuisvesting betreft zijn er 72 terreinen in diverse stadia van ontwikkeling. Die zijn samen goed voor ruim 951 ha, gespreid over de provincie.
De verkoop van ontwikkelde bedrijventerreinen is gedaald tot 15,8 ha (vorig jaar 20 ha). We versterkten wel opnieuw het aankoopritme, we kochten maar liefst 101 ha bedrijfsgrond aan. De achterstand in voorraad is opnieuw verkleind, onze grondvoorraad bedraagt nu 597 ha.
De nieuwe bewegwijzering wordt verder geïmplementeerd op de terreinen, ondertussen zijn 32  bedrijventerreinen uitgerust met nieuwe signalisatie.
Grote aandacht voor duurzame kwaliteit op bedrijventerreinen wordt de standaard. Heel wat in ontwikkeling zijnde terreinen worden CO2-neutraal, volgens het subsidiebesluit van de Vlaamse regering.
Bedrijfsverzamelgebouwen bieden een oplossing voor bedrijven die weinig ruimte vragen. Ze krijgen meer en meer een plaats op een bedrijventerrein (Wingene, Lissewege, Waregem, Tielt, Blankenberge, Ledegem,...).

 

Projectregie
Gemeenten en OCMW's vragen wvi als projectregisseur voor hun bouwprojecten. We begeleiden het OCMW van Waregem met de bouw van een bedrijfsgebouw  ‘De Plus²' dat verschillende functies zal huisvesten (o.a. fiets- en strijkatelier, magazijn, ...). In totaal heeft wvi de bouw van 243 woonentiteiten voor huisvesting van bejaarden, alleenstaanden en kleine gezinnen geregisseerd.

Van de dienstverlening van wvi-aankopers, die grondverwervingen doen voor de gemeenten, wordt veel gebruik gemaakt.

 

Regionaal, landgrensoverschrijdend en Europees
Wvi  neemt het secretariaat waar van 3 burgemeestersconferenties in de regio Brugge,  Roeselare - Tielt en Westhoek. In de Westhoek wordt er nagedacht over de herbestemming van de parochiekerken.

De grensoverschrijdende samenwerkingsverbanden met Rijsel (EGTS Eurometropool Lille-Kortrijk-Tournai) en met Duinkerke, het middengebied en de Opaalkust blijven intensief.

We hebben actief gezocht naar Europese middelen om vernieuwende eigen projecten te cofinancieren.

Tags