22/05/2014

Jaarverslag 2013 goedgekeurd door algemene vergadering wvi in Lichtervelde

Wvi als stimulator en coördinator van samenwerking tussen gemeenten

Wvi heeft zich afgelopen jaar verder geprofileerd als projectontwikkelaar voor kwaliteitsvolle en duurzame bedrijventerreinen en woonprojecten. Daarnaast doen de gemeenten steeds meer een beroep op wvi als studiebureau en advies- en kenniscentrum voor taken die worden opgelegd in het kader van regelgeving rond milieu- en ruimtegebonden materies.
Wvi is bezig met de operationalisering van een nieuwe strategische visie waarbij ze zich verder zal profileren als verlengstuk van de lokale besturen,  ook bij de ontwikkeling van hun streek, en als stimulator van intergemeentelijke samenwerking. Waar gemeenten willen samenwerken kan ze in wvi een partner vinden.

Dit blijkt uit de voorstelling van het jaarverslag  2013 naar aanleiding van de jaarlijkse algemene vergadering  op 22 mei  in Lichtervelde.

Duurzame en kwaliteitsvolle bedrijventerreinen

Wvi blijft een voortrekker op het vlak van de ontwikkeling  van duurzame bedrijventerreinen.  Voortaan zal wvi alleen nog CO2-neutrale bedrijventerreinen ontwikkelen. De bedrijven die zich willen vestigen op een CO2-neutraal terrein zijn onder meer verplicht om groene energie aan te kopen, wvi  begeleidt hen bij het zoeken naar energiebesparende oplossingen.

De aankoop van grond voor de realisatie van nieuwe bedrijventerreinen bleef in 2013 hangen op 35 ha. Er werd 34 ha aan industriekavels verkocht aan een 100-tal bedrijven. De nieuwe bedrijventerreinen In Ingelmunster, Middelkerke en Moorslede behoren tot de belangrijkste realisaties van 2013. De gemiddelde verkoopprijs bedraagt 90 eur / m². Het nieuw lokaal bedrijventerrein aan de Pannestraat in Veurne is volledig uitverkocht aan 14 bedrijven.

Momenteel is er ruim 970 ha bedrijfsgrond in ontwikkeling, gespreid over 74 terreinen en is er 61 ha bouwrijpe bedrijfsgrond beschikbaar. Nu een aantal ruimtelijke planningsprocessen afgerond zijn, zal in de loop van de komende jaren heel wat bouwrijpe grond op de markt kunnen aangeboden worden. 

We blijven bedrijfsverzamelgebouwen realiseren. In deze gebouwen worden kleinere modules aangeboden aan bedrijven die weinig ruimte nodig hebben. Ze kunnen één of meerdere modules casco aankopen zodat ze die zelf kunnen inrichten. Het bedrijfsverzamelgebouw op de  ambachtelijke zone in Blankenberge was in 2013 meteen uitverkocht, dit jaar volgde ook het gebouw op het terrein Lindeke in Sint Eloois-Winkel (Ledegem). Op de Fleternasite in Vleteren bouwt wvi momenteel nog  een bedrijfsverzamelgebouw dat begin 2016 instapklaar zal zijn.
We plaatsen nu ook projectzones in de markt waar private ontwikkelaars bedrijfsverzamelgebouwen kunnen bouwen, onlangs nog op bedrijventerreinen in Staden en Brugge (Lissewege Kazerne).

De gestegen grondprijs / onteigeningsprijzen, de belangrijke  kostenfactor voor aanleg van nutsleidingen, de hoge kost  voor archeologisch onderzoek en het wegvallen van subsidies voor uitrusting, wegen zwaar op de ontwikkeling, waardoor kostenefficiënt werken een absolute must is om nog betaalbare uitgeruste ambachtelijke grond te kunnen aanbieden.


Betaalbare en duurzame woonprojecten

De aankoop van gronden voor de realisatie van verkavelingen verloopt, vooral de laatste 3 jaar, moeizaam omdat er gewoonweg weinig gronden beschikbaar zijn. Maar in 2013 konden we toch 5 ha aankopen, 1 ha meer dan het jaar ervoor.
Momenteel zijn er 90 projecten in ontwikkeling. In 2013 verkochten we 114 kavels in 21 verkavelingsprojecten, 40% meer dan in 2012. De vraag naar betaalbare kavels blijft groot, maar de kopers twijfelen toch iets langer en de banken eisen meer eigen inbreng bij het toestaan van leningen. De gemiddelde verkoopprijs bedraagt 150 à 200 eur / m².

Dat duurzame projecten realiseren geen holle slogan is, bewijzen  het project Steenbakker in Gistel met veel aandacht voor groen en water, een sociale mix en betaalbaarheid en het project Goed Ter Ooigem in Pittem. Op de unieke duurzame stadsuitbreiding De Vloei in Ieper worden in juni de infrastructuurwerken aangevat.

Wvi wil ook meer focussen op inbreidingsgerichte projecten en het omvormen van verlaten bedrijfsruimten tot kwalitatieve woonprojecten.

Gemeentebesturen en OCMW's begeleiden bij hun bouwprojecten voor bejaarden, alleenstaanden en kleine gezinnen blijft succesvol. We kunnen hier wel gewag maken van een overgangsjaar. De subsidie bouw en renovatie toegekend door Vlaanderen werd omgezet in een systeem van renteloze leningen voor lokale besturen waardoor de uitvoering vertraging opliep. De bouwwerken in De Haan (Kardinaal Mercierlaan), Mesen (Deleustraat) en Wielsbeke (Molenstraat)  werden verder afgewerkt en die in Heuvelland (Nieuwkerke, Bloementuil)  in de steigers gezet.
 

Kwaliteitsvol studie- en adviesbureau

Wvi geeft vooral eerstelijnsadvies  aan de gemeenten op het vlak van ruimtelijke ordening, mobiliteit, milieu, natuur en energie.  Wvi blijft zich in deze materie profileren als een kwaliteitsvol studie- en adviesbureau.
Daarnaast ondersteunt wvi de gemeenten steeds meer bij gespecialiseerde taken die voortvloeien uit de wijzigende regelgeving rond ruimte- en milieugebonden materies. In de praktijk stelt wvi haar expertise ter beschikking door de stedenbouwkundige ambtenaar van de gemeente bij te staan of zelfs te vervangen, of een milieuambtenaar  op locatie te plaatsen. Wvi begeleidt de gemeenten bv. ook in het verhaal van het Geografische Informatiesysteem (GIS). De opgebouwde knowhow waarover wvi beschikt, wordt ten dienste gesteld van de gemeenten.

Het gemeentelijke ruimtelijk structuurplan (GRS) vormt  de basis voor een gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan. We werkten aan 100 gemeentelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen (GRUPS) waarvan er in 2013 21 goedgekeurd zijn.  

Wvi begeleidt gemeenten bij het regisseren van ruimtelijke projecten, bv. het woonproject Gitsestraat in Roeselare, en levert onderzoek naar de herbestemming van sites of publieke gebouwen (bv. schoolgebouwen, gebouwen van technische diensten,...) en / of naar de optimale ruimtelijke invulling van gemeentelijke infrastructuur.

Wvi staat de gemeenten bij die op zoek zijn naar zinvolle publieke neven- of herbestemmingen van parochiekerken: een archief, buitenschoolse kinderopvang, een bibliotheek, een asurnenkerk , ... behoren tot de mogelijkheden. In West-Vlaanderen leven er in minstens 20 parochiekerken ideeën hieromtrent.


Goedkope energieleningen

Sedert 1 mei 2011 verleent wvi, als erkende Lokale Entiteit voor het FRGE (Fonds ter Reductie van de Globale Energiekost), goedkope groene leningen aan particulieren. In 2013 werden er 285 dossiers goedgekeurd voor een bedrag van 2 miljoen euro. Een nieuwe condensatieketel, een betere dakisolatie,.. kunnen heel wat besparingen opleveren voor de energiefactuur. Wvi kan zelf een thermografische scan uitvoeren bij woningen van burgers die zo'n  lening aangaan.

Tags