HANDHAVING
10/01/2024

KDV Handhaving alweer uitgebreid

WVI wierf in april 2023 een vierde toezichthouder aan. Daardoor sluiten nog eens 8 gemeenten zich aan bij de KDV voor intergemeentelijke toezichthouders, die oplossingsgericht bouwovertredingen en milieuklachten onderzoeken.

WVI richtte de Kostendelende Vereniging (KDV) voor intergemeentelijke toezichthouders op in 2018. Een schot in de roos, zo bleek: in 2022 waren er al 16 gemeenten lid van. Drie toezichthouders werken elk voor een vaste groep gemeenten: volgens een vaste verdeelsleutel gaan ze per maand enkele dagen ter plekke, maar zo nodig kunnen ze snel en flexibel elders ingrijpen. Afhankelijk van de gemeente spelen ze diverse rollen: toezichthouder milieu, verbalisant ruimtelijke ordening en/of onroerend erfgoed, gemeentelijk stedenbouwkundig inspecteur. In 2022 voerden ze samen 634 controles uit. De meeste klachten gaan over niet vergunde constructies, verharde opritten en voor - tuinen, geur - en geluidshinder.

Nieuwe groep gemeenten

Bij de 16 gemeenten die al lid waren, sluiten zich nu 7 nieuwe gemeenten aan: Dentergem, Gistel, Middelkerke, Moorslede, Oudenburg, Wielsbeke en Zuienkerke. Daar komt binnenkort nog een gemeente bij. Als intergemeentelijk handhaver zal Febe Baekelandt die groep gemeenten begeleiden. Wat maakt de KDV Handhaving zo’n succes? Ze biedt een oplossing voor gemeenten die niet de mensen en de middelen hebben om hun vergunningen - beleid zelf te handhaven. Onze toezicht - houders werken nauw en constructief met de gemeente samen. Ze treden op na klachten, maar volgen ook pro ­ actief de voorwaarden van omgevingsvergunningen op. De klemtoon ligt op zachte handhaving – sensibiliseren, adviseren en bemiddelen.

Inspelen op beleidsprioriteiten

Onze toezichthouders spelen in op de beleidsprioriteiten die de gemeente vooropstelt. Ze kunnen een prioriteiten - nota opmaken, die vervolgens aan de gemeenteraad wordt voorgelegd. Zo kan de gemeente bepalen op welke klachten en inbreuken ze extra wil inzetten.