28/05/2010

Voorstelling jaarverslag 2009

Wvi kende in 2009 een daling in de verkoop van bedrijfsgrond en woonkavels, onder meer als gevolg van de economische crisis en de langere doorlooptijd tussen aankoop en realisatie van projecten. Een blijvende vaststelling is de grondenschaarste. Nieuw is ook dat iedereen via een online zoekmachine eenvoudig de woonprojecten van wvi kan bekijken en het aanbod aan beschikbare bouwgronden kan raadplegen. Het jaarverslag 2009 werd voorgesteld op vrijdag 28 mei 2010 naar aanleiding van de algemene vergadering van aandeelhouders. 

 

Projectontwikkeling bedrijfshuisvesting

De projectontwikkeling spitst zich toe op bedrijfshuisvesting en woonprojecten. Wat bedrijfshuisvesting betreft verkeren er 64 terreinen in diverse stadia van ontwikkeling. Die zijn samen goed voor ruim 752 ha, gespreid over de provincie.

Er werd iets meer grond aangekocht dan in 2008 (72,6 ha tegenover 69,5 ha) maar minder verkocht (39 ha tegenover 51 ha). Er is een voorraad aanwezig van 441,94 ha (405,79 ha in 2008), waarvan slechts 75,9 ha bouwrijp (81 ha in 2008)

Wvi stelt een zeer kleine vooruitgang vast in het aanbod van lokale bedrijventerreinen maar het aanbod voor regionale bedrijven blijft problematisch, behalve in Oostende en Diksmuide. De aanleg van een ijzeren voorraad (voorraadreserve) lukt onvoldoende. De vraag en verkoop blijven op een hoog peil. Opvallend daarbij is de stijgende vraag naar (zeer) kleine perceelsoppervlakten in lokale zones. Zo is het bedrijfsverzamelgebouw op bedrijventerrein De Hille in Wingene in 2009 geopend en bijna volledig uitverkocht.

Wvi zet de inspanningen verder op het vlak van duurzame kwaliteit voor bedrijventerreinen onder de vorm van parkmanagement: bewegwijzering, collectieve bewaking en collectief groenonderhoud.

Het KMO-park op de site van de voormalige kazerne van Lissewege is het eerste CO2-neutrale bedrijventerrein in Vlaanderen volgens het subsidiebesluit van de Vlaamse regering.

Daarnaast wordt gewerkt aan reconversie van verouderde terreinen (Diksmuide - Heernisse), herbestemming van militaire terreinen (Lissewege - kazerne) en verlaten bedrijfsgebouwen (Waregem - Transvaal), alsook brownfieldontwikkeling (Veurne - suikerfabriek).

 

Woonprojectontwikkeling

Voor traditionele verkavelingen werd er voor 36 ha grond aangekocht, een verdubbeling tegenover 2008. In totaal ging het om 25 projecten. Er werden echter veel minder kavels verkocht: 49 tegenover 135 in 2008. De langere doorlooptermijnen tussen aankoop en realisatie zijn hiervan de oorzaak.

Wat betreft bejaardenhuisvesting en huisvesting voor alleenstaanden en kleine gezinnen werden er in totaal al  226 woonentiteiten gebouwd. Eén project is in uitvoering (Kauwstraat - Pittem) en één project in Brugge werd recent overgedragen aan het OCMW van Brugge (Oude Oostendsesteenweg). 12 projecten zijn in voorbereiding.

6 verlaten bedrijfsruimten die omgevormd worden tot woonentiteit in Waregem en Wielsbeke zijn in uitvoering.

Wvi  heeft in 2009 een online zoekmachine ontwikkeld waarmee iedereen snel en eenvoudig de woonprojecten kan bekijken en het aanbod aan beschikbare bouwgronden kan raadplegen.

 

Planning: ruimtelijke planning en mobiliteit

Wvi  maakt 35 gemeentelijke ruimtelijke structuurplannen op, waarvan er reeds 24 werden goedgekeurd.  Heel wat mobiliteitsplannen worden geactualiseerd. 116 gemeentelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen, 7 provinciale ruimtelijke uitvoeringsplannen, 47 bijzondere plannen van aanleg en 21 verkavelingsplannen zijn in opmaak. Ruimtelijke planning blijft een arbeidsintensieve en complexe opdracht.

  

Planning: milieu & natuur

Wvi  geeft aan de gemeentebesturen advies op milieutechnisch en -juridisch vlak, zo o.m. in 139 dossiers voor VLAREM-milieuvergunningen (tegenover 85 in 2008).

Daarnaast voert wvi een reeks beleidsvoorbereidende studies uit rond de samenwerkings-overeenkomst ‘Milieu als opstap naar duurzame ontwikkeling', natuur, landschap, bos en groen (o.a. het historisch beheer van de IJzer- en Handzamevallei).

Een energiedeskundige ondersteunt en adviseert de gemeenten om een duurzaam energiebeleid op te zetten en uit te voeren.

 

Projectregie

De projectregie wint aan belang. Hierbij treedt de wvi niet op als ontwerper, noch als realisator, maar treedt ze veeleer, naast en in dienst van het gemeentebestuur, op als adviseur, regisseur en procesarchitect. Projecten in 2009 waren o.a. Kortemark - reconversie brouwerij, Ingelmunster - dorpskernvernieuwing.

 

Regionaal, landgrensoverschrijdend en Europees

Wvi  ondersteunt het burgemeesteroverleg in de regio Brugge,  Roeselare - Tielt en Westhoek.

maar neemt ook heel wat initiatieven omtrent vorming van ambtenaren in ruimtelijke ordening en milieu.

Grensoverschrijdend is er de samenwerking met Rijsel (EGTS Eurometropool Lille-Kortrijk-Tournai) en met Duinkerke, het middengebied en de Opaalkust. In april 2009 werd de EGTS West-Vlaanderen / Flandre-Dunkerque-Côte d'Opale opgericht.

Op Europees niveau werden er 3 projecten goedgekeurd. In Sintropher ondersteunt wvi als subpartner de projectuitvoering om de stationsomgevingen van Veurne, Diksmuide en Koksijde aantrekkelijker en toegankelijker te maken. Voor DuGiO werkt wvi aan een studieproject rond duurzame glastuinbouw in Oudenburg. En daarnaast is er Manage+ voor de suikerfabriek in Veurne. Voor dit project wordt de communicatie- en marketingstrategie ontwikkeld, alsook de beheerstructuur voor duurzame ontwikkeling.

Tags