15/12/2010

Waardevolle archeologische vondsten op toekomstig bedrijventerrein Torhoutsesteenweg Oostende

In opdracht van wvi wordt een archeologisch onderzoek uitgevoerd op het toekomstig bedrijventerrein aan de Torhoutsesteenweg   in Oostende. Dit  regionaal bedrijventerrein, waarvan de realisatie gebeurt in samenspraak met het Economisch huis van stad Oostende, heeft een oppervlakte van 12,8 ha.

Voorafgaand aan de bouw van het industrieterrein is archeologisch vooronderzoek verricht waaruit bleek dat twee waardevolle archeologische zones op het terrein aanwezig waren. Beide zones moesten onderzocht worden.

Het onderzoek in zone 1 is afgelopen. Op deze zone hebben archeologen resten gevonden van de Sconebaerts Hofstede. Deze hoeve is vermoedelijk in de 14de eeuw aangelegd. Van de oudste fase zijn enkel grachten gevonden.

De hoeve is tijdelijk verlaten aan het begin van de 17de eeuw, vermoedelijk tijdens en kort na het Beleg van Oostende. Op dat moment stond de hoeve namelijk onder water door opzettelijke onderwaterzettingen ter verdediging van de stad.

Opvallend is dat op de hoeve een lijk is aangetroffen dat vermoedelijk aan het einde van de 16de of begin van de 17de eeuw is begraven. Gelet op de positie van het lichaam, de vondsten bij het lichaam en de afwezigheid van een kist, is het erg waarschijnlijk dat het gaat om een verdacht overlijden. Misschien moet een verband gezocht worden met het Beleg van Oostende of onlusten voorafgaand aan het conflict.

Nadat de polders opnieuw droog waren is de hoeve opnieuw in gebruik genomen. Het erf bestond uit een kleine woning met één of meerdere bijgebouwen. Enkel de woning is redelijk goed gedocumenteerd door de archeologen. Centraal op het erf lag een grote poel, die ervoor zorgde dat mensen en dieren gemakkelijk over water konden beschikken. Het erf was afgezoomd door een gracht.

De hoeve is in gebruik gebleven tot ongeveer 1780. Daarna raakte de hoeve in verval. De grachten zijn gedumpt met bouwpuin van de hoeve. 

In zone 2 zijn de archeologen nog maar net met het onderzoek gestart. De eerste resultaten zijn veelbelovend. Er zijn enkele grachten gevonden die wijzen op bewoning in de 10de - 12de eeuw. Aangezien die grachten erg veel vondsten bevatten (aardewerk en etensresten) vermoeden de archeologen dat een woonplaats vlakbij ligt.

Het onderzoek duurt vermoedelijk nog tot 24 december 2010.

Tags