18/12/2015

WVI en MIROM ontwikkelen een glastuinbouwzone in Roeselare

De zone zal ± 20 ha aan nieuwe ruimte voor glas­opstand bieden, verdeeld in twee grote blokken van ± 10 ha. De kavels zijn bedoeld voor telers uit de regio die in een project van duurzame clustering willen stappen. Uniek is dat de terreinen uitgerust zijn met restwarmte van de MIROM verbrandingsoven.

Drukwerk

 

Clusteren, de ideale oplossing
Grootschalige glastuinbouw voldoende ruimte bieden, is op vandaag niet evident.
Het clusteren van verschillende glastuinbouwbedrijven in een daartoe geschikt bedrijventerrein biedt de ideale oplossing. Een coherente plek laat niet alleen toe aan efficiënt ruimtegebruik te doen, de mobiliteit te concentreren en landschapsintegratie te voorzien; het biedt de teler bovendien de nodige rechtszekerheid.

Roeselare: de ideale plek voor geclusterde glastuinbouw
Roeselare bevindt zich in het hart van de tuinbouwsector in West-Vlaanderen.
Vlakbij de MIROM en de REO Veiling werd een specifieke agrarische bedrijvenzone bestemd. Het gebied bevindt zich ten westen van de stad Roeselare – tussen de R32, de gemeente­grens met Staden en de Groenestraat.

Warmte, logistiek en de markt zijn binnen handbereik
Restwarmte MIROM biedt zekerheid op het vlak van energie
Voor een glastuinbouwzone zijn volgende factoren cruciaal: warmte, CO2 als voedingselement voor het gewas en energie, genoeg ruimte, aangepaste infrastructuur en buffers om water op te slaan en te hergebruiken. Voor warmte en CO2 maken veel telers momenteel gebruik van warmtekrachtkoppeling (WKK). De zone in Roeselare biedt opportuniteiten om los te komen van fossiele brandstoffen. De verbrandingsoven van MIROM levert al langere tijd restwarmte uit de verbranding van afval aan een warmtenet en zet dit nu ook in voor de glastuinbouwzone.

WVI biedt kavels op een kwalitatief ingerichte zone
In een kwalitatief inrichtingsplan is rekening gehouden met logische bedrijfskavels, de nodige groen­voorzieningen, zones voor wateropvang, een goede mobiliteit … Dit plan wordt door WVI omgezet in realiteit. De zone wordt met de nodige infrastructuur uitgerust en ter beschikking gesteld.
De uitgifte zal via opstalrecht gebeuren. Geen voorinvestering in grond voor de teler met toch de nodige langetermijnzekerheden die een efficiënte financiering mogelijk maken. De vooropgestelde opstalvergoeding bedraagt € 1,23 m²/jaar (geïndexeerd).

fichier_91ab3147b1d830fa71b630465f115d5f

Gezamenlijke initiatieven
Clustering biedt het voordeel dat een aantal gezamenlijke initiatieven kunnen worden georganiseerd die de werking van het bedrijf ten goede komen. Hierbij denken we aan: samenwerking op het vlak van opvang en opslag van hemelwater, zuivering van restdrain en afvalwater, afvalbeheer, …Ook op het vlak van afhandeling en logistiek zullen gezamenlijke initiatieven mogelijk zijn en dit in samenwerking met de nabije REO Veiling.

Gedragen project
Het project wordt ondersteund door de stad Roeselare, WVI, MIROM, REO Veiling, de Vlaamse land- en tuinbouw administratie, de Provincie en de Boerenbond. Al deze actoren zullen hun steentje bijdragen tot een optimaal vestigingstraject; denken we maar aan het begeleiden van de vergunningen, advies en begeleiding door INAGRO, …

Bent u teler en geïnteresseerd in een kavel? U kan zich via deze link kandidaat stellen http://www.selectieprocedure.be/about/