Wvi maakt werk van bedrijventerreinmanagement
In 2010 lanceerde het Agentschap Ondernemen van de Vlaamse Overheid een projectoproep voor bedrijventerreinmanagement. Doel van de projectoproep was om op zoveel mogelijk bedrijventerreinen in Vlaanderen diverse verduurzamingsinitiatieven te initiƫren.
Vanuit de ervaring met parkmanagement werd er door wvi een projectvoorstel ingediend voor bedrijventerreinen in Menen, Oostende, Roeselare en Veurne. Op de betreffende bedrijventerreinen is behoefte aan extra aandacht voor bedrijventerreinmanagement en werd er voldoende potentie voor interbedrijfssamenwerking waargenomen. Inmiddels werd het projectvoorstel van wvi goedgekeurd. In totaal ontvangt wvi 249.867 EURO aan subsidies.
In Menen richt het dossier van wvi zich op bedrijventerrein Grensland. Menen Grensland begint verschijnselen van veroudering te vertonen, wat regelmatig problemen oplevert voor de bedrijven. Via de recent opgerichte bedrijvenvereniging willen de ondernemers de uitstraling van het terrein verbeteren. Wvi hoopt hier via het project bedrijventerreinmanagement een bijdrage aan te kunnen leveren.
In Oostende grijpt wvi de projectoproep bedrijventerreinmanagement aan om de werking van het Economisch Huis te ondersteunen. Op deze manier moet het Economisch Huis het centrale aanspreekpunt worden voor de ondernemers op alle bedrijventerreinen in de stad. In overleg met de ondernemers zal er onder andere een voorstel worden uitgewerkt voor de implementatie van nieuwe bewegwijzering op de bedrijventerreinen in Oostende.
Ook in Roeselare is het dossier van wvi op meerdere bedrijventerreinen gericht. Zowel op Roeselare Noord als op Roeselare Haven bleek er behoefte bij de ondernemers om enkele knelpunten gezamenlijk aan te pakken. In samenwerking met het stadsbestuur en de POM West-Vlaanderen zal wvi hierbij ondersteuning bieden. Ook in Roeselare is de implementatie van nieuwe bewegwijzering op de bedrijventerreinen een belangrijk thema.
In Veurne staat het project bedrijventerreinmanagement vooral in het teken van ervaringsuitwisseling, zowel tussen de bedrijven onderling als tussen de bedrijven en overkoepelende instanties. Op basis daarvan zullen enkele knelpunten gezamenlijk worden aangepakt. Voorbeelden zijn gemeenschappelijk onderhoud van de private groenvoorzieningen en collectieve bewaking.