18/12/2014

WVI viert 50-jarig bestaan en staat voor een pak uitdagingen

WVI vierde op woensdag 17 december het 50-jarig bestaan met een evenement in Brugge. Dat WVI in die halve eeuw een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling van zijn vennoten-gemeenten en de provincie West-Vlaanderen, en daarvoor ook de nodige waardering geniet, blijkt uit de grote opkomst. Maar liefst 500 genodigden hebben samen met de medewerkers van WVI deze viering bijgewoond.

Het verhaal van WVI begon exact 50 jaar geleden in het Provinciaal Hof van Brugge, met de oprichting van drie intercommunales met elk een eigen specifieke doelstelling:

  • het realiseren van een aanbod aan betaalbare industriegrond voor ondernemers (WIER)
  • het realiseren van betaalbare bouwgrond voor inwoners (WIH)
  • de aangesloten West-Vlaamse gemeenten bijstaan met technisch advies in ruimtelijke ordening (WITAB)

Vijftien jaar geleden, in 1999, zijn de drie intercommunales dan gefusioneerd tot WVI, of West-Vlaamse Intercommunale - dienstverlenende vereniging. WVI is actief in 54 West-Vlaamse gemeenten in de regio's Oostende - Brugge, Roeselare - Tielt en de Westhoek. Momenteel telt WVI een 85-tal medewerkers, met een hoofdkantoor in de Baron Ruzettelaan in Brugge.

‘Door de jaren heen zijn nieuwe thema's aangeboord waarin we de gemeenten en de provincie West-Vlaanderen bijstaan,  zoals mobiliteit, milieu, natuur, energie, klimaat, grensoverschrijdende en Europese samenwerking en ondersteuning van burgemeesterconferenties, om er maar enkele te noemen', aldus algemeen directeur Geert Sanders. ‘Maar daarmee houdt het niet op. WVI wil een actieve vijftiger zijn, die na al die jaren nog steeds overloopt van ambitie en van toekomstplannen, en vol vertrouwen vooruit kijkt naar nieuwe uitdagingen om onze partners bij te staan'.

‘Wij waren van oordeel dat WVI ook een nieuwe outfit verdiende, een nieuwe huisstijl, en die hebben we in aanloop naar deze verjaardag verwezenlijkt. Een nieuw logo met als baseline: "WVI linkt gemeentes". Met deze woorden vatten we de doelstelling en de missie van WVI in feite perfect samen. We willen de lijn zijn die gemeentes linkt, die gemeenten samenbrengt om zo tot mooie realisaties te komen. Samen sterker, samen meer waard, samen en toch apart want WVI helpt mee gemeentelijke of regionale beleidsdoelstellingen te realiseren'.

Volgens voorzitter Luc Vanparys is WVI dan ook resoluut van plan verder in te zetten op zijn sterktes: ‘Oplossingsgericht werken, kwaliteitsvol werken, vooruitziend werken, dat zijn onze leidmotieven. We beschikken over een unieke ervaring en kennis met betrekking tot vastgoedontwikkeling. Dit verder uitbouwen en inzetten voor onze gemeenten blijft een  kerntaak. WVI investeert en financiert op dit vlak voor de gemeenten en beschikt over voldoende schaalgrootte.'

Directeur Patrick Zutterman vult verder aan: ‘WVI zal ook op het vlak van bedrijfshuisvesting een toonaangevende rol blijven spelen: duurzame, energievriendelijke en betaalbare bedrijventerreinen van de toekomst ontwikkelen en beheren. En we zullen naast greenfieldontwikkelingen meer inzetten op reconversie van bestaande sites en revitalisering van verouderde terreinen.
Er zal ook compacter en energiezuiniger worden gewoond: de kavelgrootte evolueert naar kavels van 250 - 450 m², kleinere woningen, energievriendelijke woningen, kleinere tuinen of gedeelde tuinen, een mix van kavels,  sociale koop- en huurwoningen, en tot slot betaalbaar wonen ... Met deze evoluties voor ogen pakt WVI de woonprojecten aan'.

 ‘WVI zal zich ook verder profileren als kennis- en expertisecentrum voor zijn vennoten in alle aspecten die met omgeving - en dit in de ruime zin van het woord - te maken hebben: ruimtelijke ordening en stedenbouw, mobiliteit, klimaat, milieu, natuur, erfgoed, GIS ... We willen ons ook nog meer als kenniscentrum profileren op het vlak van subsidies die gemeenten in deze domeinen kunnen bekomen van andere overheden zoals Vlaanderen en Europa', zegt algemeen directeur Geert Sanders.

‘Op het vlak van nieuwe samenwerkingsinitiatieven vanuit gemeenten gaan wij ook meer inzetten op ondersteuning, faciliteren en, waar gewenst, het zelf organiseren van intergemeentelijke dienstverlening. Initiatieven zoals het opzetten van gezamenlijke backoffice-diensten, juridisch eerstelijnsadvies, dit via een kostendelende vereniging, zijn nieuwe pistes die we ernstig onderzoeken.
Tot slot wil WVI gemeenten ook begeleiden en met hen meedenken over nieuwe bestuurlijke ontwikkelingen, zeker als het gaat over de vorming van intergemeentelijk en interbestuurlijk samenwerken. U merkt: we staan nog voor een pak uitdagingen", sluit voorzitter Luc Vanparys af.

Tags