12/07/2017

Energieactieplannen finaal goedgekeurd door Europa

Begin juli werd de 5 duurzame energieactieplannen voor 29 West-Vlaamse gemeenten officieel goedgekeurd door Europa. De plannen bevatten acties die tot en met 2020 moeten worden opgenomen willen ze succesvol de doelstelling ‘20 procent minder CO2-uitstoot’ behalen. Om de twee jaar volgt er een verplichte rapportering aan Europa.

Onder impuls van WVI kozen deze 29 gemeenten ervoor om die uitdaging samen met de buurgemeenten aan te gaan. Dat stelt hen in staat efficiënter te werken, kennis te bundelen, ideeën uit te wisselen en betere resultaten te halen. Zo zijn vier groepen van buurgemeenten ontstaan die door WVI worden begeleid:

  • Verbindingsgebied Kust-Houtland (met De Haan, Ichtegem en Oudenburg)
  • Lokaal Klimaatbeleid Noord-West-Vlaanderen (met Beernem, Blankenberge, Damme, Jabbeke, Knokke-Heist, Oostkamp, Torhout, Zedelgem en Zuienkerke)
  • Van Zee tot IJzer (met De Panne, Diksmuide, Koekelare, Kortemark, Langemark-Poelkapelle, Lo-Reninge, Middelkerke, Nieuwpoort en Veurne)
  • Klimaatoverleg Midwest (met Ingelmunster, Lichtervelde, Meulebeke, Oostrozebeke, Ruiselede, Tielt en Wingene). Moorslede stelde een eigen plan op, in nauwe samenwerking met de groep Klimaatoverleg Midwest.

Eind januari diende WVI de plannen in bij de Europese Commissie. Begin juli werden alle duurzame energieactieplannen goedgekeurd. De acties voor zowel het personeel, inwoners als het middenveld en bedrijven gaan van het efficiënter omgaan met energie tot het effectief investeren in hernieuwbare energie. Er wordt hierbij gewerkt rond 5 grote thema’s: de gemeente als organisatie, wonen, mobiliteit, tertiaire sector en lokale energieproductie. Iedere gemeente heeft in het actieplan haar eigen accenten gelegd, maar ook regionale acties tussen de buurgemeenten maken deel uit van het plan.

CONTEXT

In 2015 ondertekenden 29 van de 54 gemeenten van WVI het Burgemeestersconvenant met als kers op de taart de goedkeuring van hun duurzame energieactieplannen tijdens de gemeenteraden in december 2016. Zij doorliepen elk een traject waarbij zij intensief werden begeleid door WVI.

Het Burgemeestersconvenant is een Europees initiatief waarbij lokale overheden zich vrijwillig engageren om minder CO2 uit te stoten tegen 2020 dan in het referentiejaar 2011. Onder impuls van WVI kozen zij ervoor om deze uitdaging samen met de buurgemeenten aan te gaan. Dat stelt hen in staat efficiënter te werken, kennis te bundelen, ideeën uit te wisselen en betere resultaten te behalen.

http://www.burgemeestersconvenant.eu