07/04/2021

WVI ontwikkelt COVID-19 kaart voor de grensregio

WVI heeft een actuele grensoverschrijdende COVID-19 kaart ontwikkeld voor het samenwerkingsplatform EGTS West-Vlaanderen/Flandre-Dunkerque-Côte d’Opale. Deze webkaart toont het aantal coronabesmettingen per 100.000 inwoners, per week en per gemeente voor zowel de Franse als de West-Vlaamse gemeenten langs de Frans-Belgische grens van Duinkerke tot Valenciennes. De kaart is uniek, en wordt dagelijks automatisch geüpdatet met de meest recente cijfers van de Franse en Belgische overheden. Het is momenteel de enige internationale COVID-19 kaart op gemeentelijk niveau.

Onmiddellijke aanleiding was de verzuchting van burgemeester van Veurne, Peter Roose, op Radio1. Als burgemeester van een grensgemeente vond hij het merkwaardig dat burgemeesters uit de grensregio, ongeacht aan welke kant van de grens dan ook, slechts een half zicht hebben op de situatie in hun buurgemeenten. Grensregio’s delen nu eenmaal een gemeenschappelijke ‘bassin de vie’: mensen werken aan de andere kant van de grens, lopen er school, genieten gezondheidszorg, enz. Zo werd als doelstelling vooropgesteld om één grensoverschrijdende kaart te ontwikkelen die de coronacijfers op vergelijkbare wijze naast elkaar plaatst. 

Methode

Bronnen voor de COVID-19 kaart zijn Sciensano en data.gouv.fr, het open data platform van de Franse overheid. Er wordt gebruik gemaakt van een Franse opendataset met de incidentie per week, dat is het aantal nieuwe besmettingen per gemeente per week, omgerekend naar 100.000 inwoners. Eenzelfde cijfer kunnen we ook afleiden uit de data van Sciensano. De uitdaging zat echter in het verschil in tijdstempel: de data van Sciensano die we vandaag publiceren, bevatten de cijfers van gisteren. De meest recente Franse data zijn telkens van 4 dagen geleden. Bovendien publiceert Sciensano ook het aantal positieve tests per week - als cijfer in tegenstelling tot Frankrijk. Daar publiceert men enkel de klasse, bijvoorbeeld tussen de 500 en 1.000 gevallen: een vrije ruime klasse om conclusies uit te trekken. Om tot één kaart te komen – werden deze Franse klassen gebruikt om ook de Belgische cijfers in te delen. Als je inzoomt of klikt op de kaart komt het Belgische incidentiecijfer naar voor, aan Franse zijde enkel de klasse.

Compatibel

De webapplicatie wordt gepubliceerd op de tweetalige website van de EGTS. Bovendien kan de kaart ook vrij worden ingebouwd op de websites van de gemeentebesturen. Zo kan informatie nog dichter bij de inwoners worden gebracht.

In de praktijk

WVI ondersteunt haar gemeenten bij grensoverschrijdend samenwerking. Alles begint bij een duidelijke case, waarbij de hulp van WVI werd ingeroepen voor een technische uitdaging die elke individuele gemeente afzonderlijk moeilijk kan oplossen. Bovendien is het de eerste case voor WVI waarbij internationale overheidsdata op deze schaal worden toegepast. Zo is WVI ‘en cours de route’ erin geslaagd om de dagelijkse data-update volledig te automatiseren. De combinatie van open data en automatische verwerking opent perspectieven voor veel nieuwe toepassingen in de toekomst. Het feit dat de cijfers verpakt zijn in de interactieve kaartapplicatie (GIS) zorgt voor een laagdrempelige visuele communicatie, die tegelijk overzicht en detail laat zien.

Raadpleeg de kaart hier: https://www.egts-gect.eu/nl/covid-19