WVI steunt YOUCA Action Day

WVI steunt YOUCA Action Day
19.10.17

Het is vandaag 19 oktober, de voorlaatste donderdag van oktober en traditioneel de YOUCA Action Day (vroeger Zuiddag). Voor de 12e editie gaan 15.000 jongeren aan de slag, waaronder Wieze Van Oost.

Het concept van de YOUCA Action Day? 
Jongeren vanaf 15 jaar gaan voor één dag niet naar school, maar steken de handen uit de mouwen. Ze krijgen de kans om te proeven van het echte werkleven. Wieze koos ervoor om een dag op de werkvloer bij WVI, waar haar moeder werkzaam is, mee te lopen.

Waar gaat de opbrengst naartoe?
Het loon dat ze die dag verdienen, schenken ze grotendeels aan een jongerenproject van Trias ngo in El Salvador. Dat jong zijn in El Salvador niet gemakkelijk is, is een understatement. Drugsbendes terroriseren de straten, het land heeft één van ’s werelds hoogste moordcijfers en maar liefst 25 procent van de jongeren gaat niet naar school en heeft evenmin een job. De dromen van deze jongeren krijgen geen kans op school. Per dag vluchten maar liefst 300 Salvadoranen naar de Verenigde Staten.

Als één van de weinige internationale organisaties probeert Trias in El Salvador het tij te keren. Trias verenigt jongeren en geeft vormingen, stimuleert hun ondernemersspirit en werkt met de jongeren aan hun zelfvertrouwen. Zo krijgen Salvadoraanse jongeren de kans om hun eigen keuzes te maken, om hun lot in handen te nemen en om te bouwen aan hun dromen en toekomst.

Met de steun van YOUCA zal Trias meer jongeren opleiden tot leiders en ondernemers, die ervoor zorgen dat er een alternatief is voor migratie en bendes.

Ook in België steunt YOUCA projecten
Tot nu toe ging de opbrengst van de YOUCA Action Day steeds naar een jongerenproject in het Zuiden. Dat blijft zo, maar ze voegen er ook een aantal Noordprojecten aan toe. Want ook jongeren van hier verdienen een duwtje in de rug. Het gaat over Ratatouille, Caravan, Diggie vzw, OKAN - Cultuurproject van Collega Ten Doorn, Together We Stand, Missing You en Shoot for Dreams