20/01/2014

Archeologisch vooronderzoek op toekomstig bedrijventerrein in Geluwe

Eind 2013 is wvi eigenaar geworden van ruim 1,5 hectare grond in de Wervikse deelgemeente Geluwe. De gronden zijn gelegen tussen de Reutelbeek, de N58, de Menenstraat (N8) en het bestaande bedrijventerrein aan de Menenstraat. Conform het RUP Bedrijventerrein Menenstraat Noord zal het terrein ontwikkeld worden als zone voor lokale bedrijvigheid. De eerste stap in de ontwikkeling is het archeologisch vooronderzoek.

Na de goedkeuring van het RUP in 2012 werden de onderhandelingen over de aankoop van de grond door wvi gestart. Met succes, want eind 2013 heeft wvi de verwerving van het terrein kunnen afronden. Dit betekent dat de ontwikkeling van het bedrijventerrein kan worden aangevat. Voorafgaand aan de infrastructuurwerken dient het terrein onderzocht te worden op de aanwezigheid van archeologische sporen. Dit gebeurt op voorschrift van het Agentschap Onroerend Erfgoed van de Vlaamse overheid. Het onderzoek wordt eind januari uitgevoerd door Ghent Archaeological Team (GATE bvba). Dit gebeurt door het trekken van parallelle, continue sleuven. De verzamelde gegevens worden vervolgens verwerkt tot een rapport. Als er archeologische sporen aan het licht komen, dan dient er wellicht een vervolgonderzoek uitgevoerd te worden. Pas wanneer de archeologische onderzoeken volledig zijn afgerond, kan gestart worden met de infrastructuurwerken.

Het bedrijventerrein zal uiteindelijk ongeveer 1 hectare groot zijn en is enkel bestemd voor de herlokalisatie van lokale bedrijven die momenteel gelegen zijn in Geluwe. Verwacht wordt dat het terrein in 2015 bouwrijp zal zijn.