26/06/2012

Archeologische sporen op het bedrijventerrein Roeselare West Noord

Van eind maart tot begin mei 2012 werd een archeologisch vooronderzoek uitgevoerd op het terrein langs de Bietstraat in Roeselare. Op dit 18 hectare groot terrein plant wvi  een regionaal bedrijventerrein ‘Roeselare West Noord' en voorafgaand werd de bodem aan een archeologische waardering onderworpen. Daarbij kwamen middeleeuwse sporen aan het licht.

Archeologen kamden het projectgebied uit door het graven van langwerpige vensters, proefsleuven genaamd. Men vond er onder meer grachtenstelsels, poelen en kuilen die op basis van het aangetroffen aardewerk in de volle tot late middeleeuwen (12de - 14de eeuw) kunnen geplaatst worden. Uitzonderlijk waren ook de restanten van een voormalige baksteenoven, maar hier kon men nog geen datering op plakken.

Verder onderzoek is nodig om de eventuele samenhang tussen deze sporen te bepalen. Dit  vervolgonderzoek is gepland op zo'n 2,5 hectare, geconcentreerd rond de hoeve ‘Ter Biest'. De uitvoering is voorlopig in het voorjaar van 2013 gepland en zal  meer inzicht geven in de middeleeuwse economische structuur op het platteland ten westen van Roeselare.

Het bedrijventerrein Roeselare West Noord is 18 ha groot en zal ruimte bieden aan een 30-tal bedrijven. Verwacht wordt dat het terrein tegen 2014 bouwrijp zal zijn.

Geïnteresseerde bedrijven kunnen contact opnemen met wvi - T 050 36 71 71 - infoloket [at] wvi.be (infoloket[at]wvi[dot]be)

Tags