11/06/2012

Archeologische vondsten in Pittem

Begin mei 2012 werd, in opdracht van wvi,  langs de Posterijlaan in Pittem een archeologisch vooronderzoek uitgevoerd. De aanleiding is de realisatie van een nieuw wvi bedrijventerrein op deze locatie. Omdat eventueel aanwezige archeologische resten weggegraven worden door de bouwwerkzaamheden, wordt vooraf een steekproef van het terrein genomen. Tijdens dit archeologisch vooronderzoek zijn er centraal op het terrein restanten van Romeinse bewoning terug gevonden.

De restanten kunnen voorlopig ruim gedateerd worden tussen 60 en 260 n.Chr.  Deze zone van ongeveer 1 hectare zal eind dit jaar of begin volgend jaar verder worden opgegraven. Dit is de eerste keer dat Romeinse bewoningsrestanten kunnen worden onderzocht in Pittem.

Tegen de Posterijlaan aan werden ook  twee kuilen blootgelegd, in één afvalkuil zijn scherven van een kogelpot uit de volle middeleeuwen (10 tot 11de eeuw n.Chr.) gevonden. Hier kan in de nabijheid middeleeuwse bewoning verwacht worden, die echter niet kon worden gelokaliseerd binnen het onderzoeksgebied. Dit wordt niet verder onderzocht.

Het nieuw bedrijventerrein is ca 5 ha groot en zal ruimte bieden aan een 30-tal bedrijven. Verwacht wordt dat het terrein tegen 2014 bouwrijp zal zijn.

Geïnteresseerde bedrijven kunnen contact opnemen met wvi - T 050 36 71 71 - infoloket [at] wvi.be (infoloket[at]wvi[dot]be).

Tags