24/02/2010

Bewegwijzering wvi ontwerpopdracht voor studenten Howest

Van 8 tot 20 februari vond het jaarlijkse Intensive Program van de Howest te Kortrijk plaats, een 10-daagse internationale en multidisciplinaire ontwerpoefening met studenten-ingenieurs Elektronica-ICT, Elektromechanica, Industrieel (Product) Ontwerpen, Milieukunde en Chemie uit Kortrijk, Engeland, Italië, Nederland, Frankrijk en Portugal. Thema van 2010 was GREEN - Green Products through Multicoloured Approach.

Ook wvi was hierbij betrokken, met de digitale infozuil voor de bewegwijzering van wvi als één van de ontwerpopdrachten. De studenten kregen de opdracht om het digitale luik van onze bewegwijzering te optimaliseren naar energieverbruik en datacommunicatie. Daarnaast werd gevraagd om de mogelijkheden om lokale hernieuwbare energie op te wekken met vernieuwende technologieën, te onderzoeken. Ook mochten ze suggesties doen om het totaalconcept groener aan te pakken.

De studenten ontwierpen zelf nieuwe infozuilen uitgerust met een mini-pc die slechts 8 watt verbruikt in werking en 1 watt in slaapstand, en een add-on touchscreen in plaats van een standaard touchscreen. Beide ingrepen zorgen ervoor dat de temperatuurondergrens voor de werking van het systeem drastisch verlaagd kan worden. Samen met een goede isolatie van de infozuil zou het minimale verbruik van de mini-pc toch al voldoende zijn om de nodige werkingstemperatuur te bekomen waardoor het gebruik, en misschien zelfs de plaatsing van een intern verwarmingssysteem opgeheven kan worden. Om de koeling in de zomer te beperken stellen de studenten voor om sterk reflecterende materialen te gebruiken en eventueel een groenscherm te voorzien rondom de zuil. Over de voorziening van hernieuwbare energie bestond er echter minder eensgezindheid, tal van opties werden gegeven zoals zonnecellen, kleine windturbines, energieproducerende verkeersdrempels en baanvlakken. Eén groep studenten ziet als beste oplossing de aankoop van groene stroom of minstens de integratie van de opwekking en het verbruik van hernieuwbare energie in een groter systeem, bijvoorbeeld op het niveau van het bedrijventerrein zelf. De datacommunicatiemogelijkheden beloven in de toekomst sterk uit te breiden, met bluetooth verbinding tussen GPS-systemen en de infozuilen, integratie met online routeplanners ed.

Wvi dankt de studenten voor hun inzet en de Howest voor de samenwerking, en zal deze resultaten nu inzetten voor de verdere realisatie van de bewegwijzering.