08/08/2012

Brugse moefen op bedrijventerrein De Spie in Brugge

In het kader van de realisatie van het nieuw bedrijventerrein De Spie wordt in opdracht van wvi een archeologisch vooronderzoek uitgevoerd. Het terrein bevindt zich langs de Lentestraat in Sint-Pieters, Brugge en is ingesloten door twee spoorwegen (Brugge-Blankenberge & Brugge-Zeebrugge), die als het ware een spie vormen. Het doel van dit onderzoek is het inventariseren en waarderen van het potentieel archeologisch erfgoed.

Het onderzoek is gestart begin juli en zal lopen tot eind september. Tijdens de eerste week van het onderzoek werden reeds enkele sporen aangetroffen. Zo kwamen er in het zuiden van het projectgebied meerdere kleiwinningsputten aan het licht die volgens een systematisch patroon waren aangelegd. Langs deze kleiwinningsputten liep een rechtlijnig spoor van baksteenpuin in de klei. Vermoedelijk gaat het hier om baksteenafval dat hier werd gestort om een weg te creƫren. Zowel in het rechtlijnig baksteenpuinspoor, als in de kleiwinningskuilen werden enkel baksteenfragmenten van groot formaat aangetroffen. Deze bakstenen van groot formaat worden in de volksmond Brugse moefen genoemd. Dergelijke baksteenformaten verwijzen naar een datering in de late middeleeuwen, wat ook bevestigd wordt door de vondst van enkele potscherven in de kuilen.
De meerdere kleiwinningskuilen en de grote hoeveelheid baksteenafval wijst in de richting van een laatmiddeleeuwse kleiwinning voor een baksteenbakkerij.

Het bedrijventerrein De Spie zal een 38 ha groot zijn en zal ruimte bieden aan een 50-tal bedrijven. Voor meer informatie hierover kan u terecht bij de dienst verkoop - 050 36 71 71 of via infoloket [at] wvi.be.