15/12/2014

Geslaagd slotevent Interreg IV A project "TransSport - grenzeloos sportief"

Op vrijdag 12 december 2014 hebben de partners van het Interreg IV A project "TransSport - grenzeloos sportief" de resultaten van hun project voorgesteld in het Stades de Flandres te Duinkerke aan een 60-tal aanwezigen. Zeven partners uit Frankrijk en Vlaanderen hebben de handen in elkaar geslagen om, met de steun van Europa, het sportaanbod in de grensoverschrijdende regio open te stellen voor alle inwoners van deze regio, jong en oud, sportief of minder sportief.

Aan beide zijden van de Frans-Vlaamse grens heeft de sportbeoefenaar een ruime keuze aan mogelijkheden op vlak van infrastructuur, clubs en evenementen. Gebruik maken van de sportaccommodatie, deelnemen aan een sportief evenement of zich aansluiten bij een club aan de andere kant van de grens blijkt echter in de praktijk geen evidentie. Daarom besloten begin 2012 zeven partners uit West-Vlaanderen en het Noorden van Frankrijk hun krachten te bundelen in het Interreg IV A project "TransSport - grenzeloos sportief".

Na bijna drie jaar van intensief samenwerken, kunnen de Pôle Métropolitain de la Côte d'Opale (PMCO), de Europese Groepering voor Territoriale Samenwerking (EGTS) West-Vlaanderen / Flandre-Dunkerque-Côte d'Opale, de Provincie West-Vlaanderen, de Conseil Général du Nord, de Conseil d'Architecture, d'Urbanisme et de l'Environnement du Nord (CAUE), de Direction Régionale de la Jeunesse, des Sports, et de la Cohésion sociale (DRJSCS) en BLOSO volgende resultaten voorleggen die voor 50% gefinancierd werden met Europees geld:

  • Een tweetalige portaalsite voor het project: www.transsport.be en www.transsport.fr
  • Een tweetalige zoekapplicatie voor de sportaccommodatie in de Frans-Vlaamse grensregio.
  • Handleidingen voor de organisatie van grensoverschrijdende sportmanifestaties.
  • Begeleiding van en ondersteuning voor organisatoren die hun sportmanifestatie een grensoverschrijdend karakter geven. 6 Vlaamse en 5 Franse events konden na een selectieprocedure van deze ondersteuning genieten: 100 km van Ieper, Grand Prix de la Côte d'Opale, Midzomerrun Kortrijk, Chtriman Triatlon, Beach Tour des Flandres, West-Vlaanderens Mooiste, Chti Bike Tour, In Flanders Fields Triatlon, In Flanders Fields Marathon, Raid du Grand Littoral, Beach Endurance.
  • Een grensoverschrijdend sportief familie-event: de 24ste editie van de Schrevepromenade werd op 20 juli 2014 georganiseerd samen met het project TransSport. Leisele en Hondschoote mochten ondanks het slechte weer 1100 deelnemers onthalen.

Het slotevent werd in goede banen geleid door Vlaams sportverslaggever en presentator Karl Vannieuwkerke. Guillaume Florent, schepen voor Sport van de stad Duinkerke en bronzen medaillewinnaar op de Olympische Spelen 2008 in het zeilen, zette meteen de toon door zijn persoonlijke Frans-Vlaamse realiteit te schetsen. Laurent Thirionet, Frans paralympiër uit Bergues, onderlijnde het feit dat de zoekapplicatie een verrijkende tool is voor zowel de amateurs als de professionals. Hij hoopt dat de applicatie geografisch kan worden uitgebreid en ook na het einde van het project up-to-date kan worden gehouden. De organistoren van de Beach Tour des Flandres, West-Vlaanderens Mooiste, de Chti Bike Tour, de Beach Endurance, de Raid du Grand Littoral en de Schrevepromenade getuigden hoe zij dankzij het project een ruimer Vlaams of Frans publiek hebben bereikt en waardevolle contacten konden leggen. Alle organisatoren bevestigden deze grensoverschrijdende dimensie te willen behouden bij een volgende editie van hun sportevent. De heren Jan Durnez, voorzitter van de EGTS en burgemeester van Ieper, en Patrice Vergriete, co-voorzitter van de EGTS, voorzitter van de PMCO en burgemeester van Duinkerke, maakten een positieve balans op van de samenwerking en wensen met deze regio op de ingeslagen weg verder te gaan.