25/09/2010

Infoavond bestuurlijke veranderingen regio Midden-West-Vlaanderen

De voorbije maanden werd op initiatief van het Midwestoverleg, samen met de wvi, een studie uitgevoerd naar schaalveranderingen in de regio Midden‑West‑Vlaanderen.

Zowel door een tekort aan financiële, bestuurlijke en organisatorische mogelijkheden, als door het verlangen de problemen in de eigen regio gezamenlijk aan te pakken, werken de gemeenten steeds meer samen. Het aantal samenwerkingsverbanden in de regio is de voorbije jaren sterk toegenomen, net zoals in de rest van Vlaanderen. De besturen verliezen het overzicht en hierdoor is het dikwijls onduidelijk voor welk thema, op welke manier en met wie wordt samengewerkt.

Dit was de aanzet voor een studie naar bestuurlijke veranderingen in de regio Midden-West-Vlaanderen. De opdracht werd uitgevoerd door Hogeschool Gent, onder leiding van dr. Filip De Rynck en onderzoeksmedewerker An Decorte.

Deze uitdagingen werden met de medewerking van de verschillende partners uit de regio Midden-West-Vlaanderen, namelijk het Midwestoverleg, wvi, de Gebiedsgerichte Werking Midden‑West‑Vlaanderen van de Provincie West‑Vlaanderen, RESOC|SERR Midden-West‑Vlaanderen en de Regionale Welzijnsraad, geïnventariseerd.

Om de resultaten van deze studie aan de regio voor te stellen werd op donderdag 23 september 2010 een infoavond georganiseerd op de site van De Oude Melkerij te Gits/Hooglede. Lokale politici van gemeenten en OCMW's, ambtenaren, regiopartners en al wie interesse heeft in bestuurlijke veranderingen waren welkom.

Bij de inschrijving hadden de inschrijvers de keuze om na het plenaire deel, deel te nemen aan 3 parallelle panelgesprekken. Deze gingen over samenwerken aan welzijn in de regio, het regionale verdelingsvraagstuk of identiteit, imago en ambitie van de regio.

Deze avond bleek een groot succes. We mochten ruim 120 aanwezigen begroeten. De resultaten of bemerkingen die tijdens de panelgesprekken gemaakt werden, zullen mee opgenomen worden in het vervolgtraject dat zal worden uitgestippeld. Dit verhaal van samenwerking in de regio wordt ongetwijfeld vervolgd.

Tags